Общинска и държавна администрацияПроблеми

Увеличават се съставените от инспектори на Община Плевен фишове за неправилно паркиране

Тенденция към увеличаване броя на съставените фишове на водачи за нерегламентирано паркиране в тревни площи, по тротоари и при поставен знак Б 27 /Забранени са престоят и паркирането/ отчита отдел „Инспекторат“ към Община Плевен. За изминалия м. януари са съставени общо 345 фиша, което е много повече от същия период на 2023 г., уточни г-н Венцислав Катинов, началник на отдела.

Фишовете се съставят от инспекторите по райони. Най-много са съставени в зоната на улиците „Пиер Кюри“ и „Мария Кюри“. Безразборното спиране на нерегламентирани места там създава проблем с преминаването на линейките на намиращото се в района лечебно заведение, получава се задръстване на движението, от което зависи живота на пациентите. Друг проблемен район е в централната градска част на Плевен.

Нарушителите се санкционират по два начина – единият е съставяне на фиш на място в ст. 226 на Община Плевен или получават фиша по пощата. Глобата е от 10 до 50 лв.

В Наредба № 3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на община Плевен е записано следното:

„чл. 25. (1) Забранява се спирането за престой и паркиране на пътни превозни средства:

1. върху тротоарите;

2. в обособени зелени площи за общо ползване;

3. по улиците, обозначени с пътни знаци за забрана на престоя и паркирането;

4. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;

5. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;

6. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;

7. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях,

8. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;

9. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването;

10. върху пътна лента, предназначена за движение на бавнодвижещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.

(2) ППС до 2,5 тона и автобуси до 12 места могат да спират за престой или паркиране върху тротоарите на улиците, за които няма наложени ограничения за престой или паркиране, успоредно на оста на пътя, ако от към страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци“.

Община Плевен призовава гражданите да бъдат активни и да подават сигнали за неправомерно паркиране на нерегламентирани места на „горещия“ телефон 064/ 881 323, за да може да се реагира бързо на сигнала и длъжностните лица да установят нарушителите.

Подобни новини

Back to top button