КултураЛичности

Дружеството на плевенските писатели ще отбележи с тържество 80-годишнината на Георги Константинов

Дружеството на плевенските писатели ще отбележи тържествено 80-годишнината на поета и писателя Георги Константинов. Срещата с него ще е на 19 февруари, от 17,30 ч., в зала „Катя Попова“. Съорганизатор на проявата е Община Плевен.

Творецът ще представи и най-новата си стихосбирка „Живея високосно“.

Със свои изпълнения в събитието ще се включат Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, актьорът и певец Симеон Владов и бардът Румен Спасов, който ще изпълни песни по стихове на юбиляря.  

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 в гр. Плевен, където завършва гимназия, а впоследствие – и българска филология в Софийския университет (1967). Бил е зам.-главен редактор на в. „Народна младеж“, главен редактор на сп. ”Родна реч”, главен редактор на сп. ”Пламък” (от 1983) и негов управител. Народен представител е в VII ВНС (1990-1991) и заместник-министър на културата (1995). Главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997), член е на българския ПЕН център от 1996 г. и негов почетен председател.

Автор е на над 30 стихосбирки, като част от тях са преведени на френски, немски, руски, полски, украински и др. езици. Стиховете му са включвани в различни антологии, на различни езици – английски, японски, хинди, руски, немски. Пише и книги за деца – неговият роман „Туфо Рижият пират“ е издаден на седем езика.

Георги Константинов е сред основателите на плевенското Сдружение „Дружество на писателите“ преди 45 години, бил е и негов зам.-председател, а сега е негов почетен член.

Почетен гражданин е на Плевен.

Подобни новини

Back to top button