Полиция

Над 9 хиляди кутии с цигари задържаха митничари в Русе за 3 дни, част от тях – след опит за бягство и преследване

На 04.02.2024 г. на трасе „Изход“ на Дунав мост при Русе се е явил лек автомобил с българска регистрация. След заплащане на таксата за преминаване на моста, автомобилът е спрян от митническите служители и превозното средство е насочено за щателна митническа проверка. Вместо да се насочи към халето, където е трябвало да се извърши проверката, шофьорът е потеглил в противоположна посока, в насрещното движение, връщайки се в Република България. Митническите инспектори са потеглили след лицето и със съдействие от МВР са задържали избягалия шофьор в района на град Бяла, област Русе, информират от агенция „Митници“.

След задържането му водачът е признал, че превозва контрабандни цигари. Митническите служители са намерили общо 28 240 къса (1412 кутии) цигари в специално изграден тайник, покрит с тапицерия, при задните седалки на автомобила.

По случая е образувано досъдебно производство. На водача са съставени също два акта – за възпрепятстване на митническите органи да извършат проверка и за установено наличието на изграден тайник в превозното средство.

При друг случай на Дунав мост-Русе, отново в лек автомобил са открити 10 300 къса (515 кутии) цигари с български акцизен бандерол, за които водачът не е представил задължителните по ЗАДС документи. Акцизните стоки са били укрити във фабрични кухини в пода на автомобила и зад кората на едната предна врата. Цигарите са иззети, а на нарушителя е съставен акт.

В района на Дунав мост при Видин на 03.02.2024 г. в два случая са задържани общо 140 880 (7044) къса цигари с валиден бандерол, превозвани в нарушение на ЗАДС. Количествата са установени в товарни автомобили, превозващи хранителни продукти за Германия и Нидерландия. Извършено е сканиране с мобилна рентгенова система и физическа проверка на отбелязани зони с нехарактерна плътност. За намерените цигари в двата камиона, водачите – български граждани, не са представили необходимите документи. Цигарите са иззети. Нарушителите са санкционирани с актове.

Снимката е илюстративна

Подобни новини

Back to top button