БизнесЖивотновъдствоОбщинска и държавна администрация

От 8 февруари Плевен отново ще е столица на пчеларството

Областният управител Виолета Иеремиева се срещна с представители на „Партнерс Експо“ ООД и Областен пчеларски съюз – организатори на Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2024“, което ще се проведе за 21-ви път този месец.

Лъчезар Табаков, управител на „Партнерс Експо“ ООД, запозна областния управител с основния проблем, с който се сблъсква като организатор на изложението – липсата на база за провеждане на форумите, свързани с пчеларството.

Според доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз – Плевен, главният проблем за всички от бранша е ниското потребление на пчелен мед у нас /под 0,5 кг. на човек годишно/ и липсата на пазари за наш мед в Европа, поради ниските изкупни цени, наложени от вносители от Китай, Бразилия, Аржентина и Виетнам.

Други проблеми пред пчеларите са: намаляващите площи с медоносни гори и засиленият внос на подове и зеленчуци /около 80% от предлаганите на пазара/, водещ до спад в местното им производство, което неминуемо се отразява на добива на пчелни продукти.

Петьо Петров, председател на кооперация „Плевен мед“, изрази своята тревога, че поради горепосочените фактори, през последните години се наблюдава отлив сред производителите- пчелари.

Организаторите на изложението очакват на форума да присъства министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, пред когото да изложат своите проблеми и да го запознаят с конкретните се предложения за разрешаването им. А на местно ниво от пролетта се очаква в Плевен да бъде организиран ежемесечен или ежеседмичен фермерски пазар в централната градска част, на който местни производители ще предлагат своята екологично чиста продукция, включително и пчелни продукти от утвърдени производители.

Виолета Иеремиева увери присъстващите, че Областна администрация е готова да съдейства за всички техни инициативи в подкрепа на пчеларството в региона.

От 8 до 11 февруари в Търговски център „Мания тауър“ в Плевен 112 фирми, пчелари и организации от страната и чужбина ще представят пчелни продукти и производни /лечебна козметика, храни, напитки и др./, последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, финансиращи организации и консултантски услуги, високопроходима техника, ремаркета и фургони, медоносна растителност.

Организаторите очакват голям брой посетители да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители в бранша, както и да се запознаят с продукцията на фирми от Австрия, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия,Турция, Гърция, Финландия, Франция, Хърватия, Румъния, Словения.

Съпътстващата програма на изложението включва презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Лектори от Германия , Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България ще представят своя опит, технологични новости и научни изследвания.

В рамките на форума се провежда Международен конкурс за детска рисунка, тематично свързан с пчеларството, природата, екологията, в който участват деца от цялата страна и от съседни държави.     

В последния ден от изложението ще бъдат обявени награди, присъдени от международно жури – Голямата награда „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството, както и призове за научни публикации, специализирана литература, нов пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2023 г. /съвместен конкурс с фондация „Еврика”/.

Чрез този мащабен форум вече 21 години организаторите на изложението активно допринасят за  националната стратегия за развитие на пчеларството и за стимулиране продажбите на дребно в страната.

Подобни новини

Back to top button