ЖивотновъдствоТърговия

Започна Международното изложение-договаряне „Пчеларство“

В Плевен за 21-ви път се откри Международното изложение-договаряне „Пчеларство“. То се организира от Областен пчеларски съюз и „Партнерс Експо“ ООД, с подкрепата на Областна администрация и Община Плевен. 

„От днес Плевен става столица на българското пчеларство. Въпреки проблемите на сектора изложението се възстанови след ковид кризата, като има голям интерес от изложители от България и от други страни“, каза при откриването доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз.

Гост в първия ден на пчеларски форум бе заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев. „Плевен се превърна в притегателен център на пчеларството и всяка година тук се организира най-мащабният по рода си форум на Балканите. Тази година присъстват над 110 фирми от пчеларската индустрия от 15 държави, което е красноречиво доказателство за мащаба на това събитие“, подчерта той. 

„Пчеларството е труден занаят, който изисква упоритост и много любов. Пожелавам ви една успешна година въпреки трудностите“, каза на участниците във форума кметът на община Плевен д-р Валентин Христов. Оптимизъм и повече успехи, разрешаване на проблемите им, пожела на пчеларите и областният управител Виолета Иеремиева. 

На изложението тази година са показани пчеларски инвентар и оборудване, козметика, пчелни продукти, напитки, научна литература и други. Съпътстващата програма включва презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя опит, технологични новости и научни изследвания.

Пчеларското изложение ще продължи до 11 февруари, неделя, когато ще бъдат връчени отличията „Крило на успеха“ и обявен носителят на наградата „Най-проспериращ млад пчелар на България 2023“. 

Информация и снимки: БТА

Подобни новини

Back to top button