ОбществоСпорт

Близо 150 деца се включиха в състезанието „Лъвски скок“ в Плевен

145 момичета и момчета, ученици от I до XII клас в училищата в Плевен, мериха сили в състезание по „лъвски скок” в навечерието на 151-ата годишнина от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски. Възраждане на традицията за общинската лекоатлетическа надпревара е по инициатива на Общински комитет „Васил Левски“ – гр. Плевен, съвместно с Община Плевен и с подкрепата на ТД „Кайлъшка долина“ и клубовете „Млади възрожденци“ при Средношколско общежитие „Данаил Попов“, НУ „Христо Ботев“ – гр. Плевен, ОУ „Цветан Спасов“ – гр. Плевен и НУ „Петър Берон“ – гр. Плевен.

Разпределени в три възрастови групи – I – IV клас, V – VII клас и VIII – XII клас, момичета и момчета, участниците мериха сили в центъра на Плевен – на пешеходната алея между НЧ „Съгласие 1869“ и Туристическия  информационен център. Успех им пожелаха кметът на Общината д-р Валентин Христов, д-р Галя Цветкова – председател на Сдружение „Васил Левски” и представител на Общински комитет „Васил Левски”, Васил Копчев – почетен гражданин на Плевен и почетен председател на Общински комитет „Васил Левски” и д-р Венци Росманов – ръководител на туристическото дружество „Кайлъшка долина“.

       При оспорвана над 2-часова надпревара, в присъствието на много родители и учители, бяха излъчени и победителите в отделните групи:

       Група I – IV клас

       Първо място момичета – Радост Цончева от НУ „Патриарх Евтимий“, гр. Плевен;

       Първо място момчета – Благовест Николов от ОУ „Йордан Йовков“, гр. Плевен;

       Група V – VII клас

       Първо място момичета – Михаела Атанасова от ОУ „Цветан Спасов“, гр. Плевен;

       Първо място момчета – Георги Борисов от ОУ „Цветан Спасов“, гр. Плевен;

       Група VIII – XII клас

       Първо място момчета – Александър Цончев от МГ „Гео Милев“, гр. Плевен.

Всички отличени получиха книга за Васил Левски, календари – копие на тефтерчето на Апостола на Свободата и грамоти, на които бяха изписани 12 от заветите на Апостола на Свободата. Грамоти имаше и за всички участници в надпреварата. Най-малките си тръгнаха също с подарък – книгата „Левски в детските очи“, а по-големите – с изданието „По стъпките на Апостола“, издание на Националния музей „Васил Левски“, гр. Карлово. Името на последната е заимствано от името на Националния поход „По стъпките на Апостола“, който вече 30 години тръгва от Плевен през Балкана и стига до родното място на героя.

След връчването на наградите в отделните групи, всички участници в състезанието поднесоха цветя и сведоха глави пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен.

Подобни новини

Back to top button