ИсторияОбщество

Годишното поклонение в лагера „Белене“ ще е на 1 юни

Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ ще се проведе на 1 юни на Втори обект на остров Персин на река Дунав. Това реши Инициативната група за подготовка и провеждане на събитието, съобщи журналистът и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“ Христо Христов.

Инициативната група е създадена по предложение на фондацията и обединява усилията на хора и организации за опазване на паметта за жертвите на комунистическата диктатура на лагера „Белене“ и предаването ѝ на следващите поколения. Тя се състои от граждани, общественици и организации, които доброволно са се включили в нея, за да работят безвъзмездно по организацията на поклонението, допълни Христов.

Поклонението на 1 юни ще е с начало 11:30 часа.

Припомняме, че след тригодишно прекъсване през миналата година поклонението в памет на жертвите в лагер „Белене“ бе възстановено. То се състоя на 3 юни, като в него участваха стотици граждани, сред които бивши лагеристи и близки на жертвите, дошли от различни краища на България и от Турция, евродепутатът Андрей Ковачев и народните представители Елисавета Белобрадова и Свилен Трифонов. 

Концлагерът „Белене“ е създаден с поверително решение на правителството на БКП с премиер Георги Димитров на 27 април 1949 г. През 1953 г. е закрит, следвайки политиката на Москва за временно намаляване на репресиите в лагерите от наказателната система ГУЛАГ в СССР. След избухване на Унгарското народно въстание през есента на 1956 г. комунистическата власт отново отваря „Белене“.
През 1959 г. лагерът отново е закрит, след като в интервю за западно издание тогавашният премиер Антон Югов заявява, че в България вече няма лагери. В края на 1984 г. комунистическият режим отново отваря „Белене“, където изолира 517 български граждани от турски произход, противници на т. нар. възродителен процес. Последните лагеристи са освободени през 1987 г.

БТА

Илюстрация: фондация „Остров Белене“

Подобни новини

Back to top button