Право

Лавина от заплашителни мейли в Окръжен съд – Плевен

Над 50 заплашителни имейла са получили в последните дни съдиите от Плевенския окръжен съд и Плевенския районен съд, съобщи тази сутрин пред Би Ти Ви председателят на Плевенския окръжен съд Весела Любомирова-Сахатчиева (на снимката).

Именно в Плевенския окръжен съд работи съдия Владислава Цариградска, която е с охрана, след като публично започна да говори за заплахите, които е получавала покрай дело на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Самата Цариградска е с охрана в момента заради новите заплахи, които е получила в последните седмици.

„Притеснени сме от случващото се, този поток не спира вече една седмица и се отразява на организацията на работа на съда“, обясни днес председателят на Плевенския окръжен съд. Имейлите са започнали да пристигат на 19 февруари, след публичните изявления на съдия Цариградска. До момента на официалния имейл на окръжния съд са получени 44 заплашителни съобщения, а на имейла на районния съд – 7.

На 19 февруари е получено съобщение: „Вие сте мързеливи, корумпирани, невежи, необразовани селяни, ще ви изкормим.“ На 21 февруари е получена нова серия от заплашителни съобщения от друг имейл. В тях се е говорило за „разстрели“, за „съдии, защитаващи крадливи политици и контрабандисти“. Съдът е сигнализирал Областната дирекция на МВР -Плевен, окръжната прокуратура, главния директор на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието и дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в София. Очакваме да извършат съответните действия и максимално бързо да разкрият подателя на тези съобщения.

„Обясниха ми единствено, че тъй като съобщенията се изпращат от gmail, е много трудно да се установи локацията и подателят, и сме в очакване. Нямам информация да е образувано някакво досъдебно производство, трябва незабавно да се извършат всички действия“, съобщи съдия Любомирова-Сахатчиева.

Подобни новини

Back to top button