Полиция

473 лица и 311 моторни превозни средства са проверени в специализирана акция в областта вчера

На 26 февруари в Плевенска област се проведе специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция. Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
Около 10:20 часа в село Чомаковци е спрян „Сеат Толедо“. При извършената проверка на водача – 24-годишен, с техническо средство дрегер „Drug check-5000“ е установено, че управлява под въздействието наркотични вещества /бензодиазепини/. 24-годишният e задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета проба за лабораторен анализ във ФСМП – Червен бряг. За престъпление по чл. 343 „б“, ал.3 от НК е образувано досъдебно производство.
В 10:30 часа в село Ласкар при проверка на „Фолксваген“ 31-годишният водач е представил неистински документ за управление на МПС – чешки образец. Извършена е справка с база КАТ – „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен и е образувано досъдебно производство.
Около 11.00 часа в частен дом в град Славяново 27-годишен е предал доброволно полиетиленова свивка с неправилна форма, съдържаща суха зелена тревиста маса, по негови данни – марихуана. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3 от НК работата продължава разследващ полицай.
Около 13 часа е извършена проверка в град Койнаре в частен дом, обитаван от 24-годишен. В една от стаите е намерена свивка със сухо зелено съцветие от рода на конопа с цвят и мирис наподобяващи на марихуана. По данни на собственика съдържанието е за лична употреба. Намереното вещество е предадено с протокол за доброволно предаване. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Веществото е иззето и предстои назначаване на експертиза. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.5 във връзка с ал.3, т.1 от НК.
Около 15:40 часа в град Плевен на кръстовище между улица „Добри Чинтулов“ и улица „Лозенка“ служители при Второ РУ- Плевен са спрели лек автомобил „Фолксваген Голф“. Последвала проверка от екип на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен с техническо средство дрегер – „Drugtest 5000“, е установила, че водачът – 38-годишен, е зад волана след употреба на наркотични вещества – метадон. На шофьора е издаден талон за медицинско изследване, но той е отказал да предостави биологични проби за лабораторно изследване. Извършен е оглед.
В 19:40 часа в град Левски на улица „Никола Вапцаров“ е проверен 22-годишен водач на лек автомобил „Мерцедес“. Наркотестът му е показал наличие на кокаин и амфетамин. Издаден e талон за медицинско изследване. Нарушителят е дал проби за лабораторен анализ във ФСМП Левски. Извършен е оглед на автомобила. 22-годишншят е задържан в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.343 „б“, ал.3 от НК.
В хода на операцията са задържани 7 лица и са образувани 3 бързи производства и 4 досъдебни производства.
Проверени са 473 лица и 311 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 10 пункта за черни и цветни метали, 8 заложни къщи, 10 автоморги, автосервизи и депа; 25 питейни и увеселителни заведения, 32 търговски обекта. В областта са регистрирани 7 престъпления, свързани с наркотиците и нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 58 акта. Съставени са 10 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 4 акта и констативни протокола от други органи.
Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.

Подобни новини

Back to top button