Изкуство

Плевенските художнички представят традиционната си изложба „Изкушения“

Плевенските художнички представят своята станала вече традиционна изложба през месец март „Изкушения“. Тя е подредена в залите на арт център „Къща на художниците“.

В експозицията участват 20 художнички, които показват своите творби графика, живопис, скулптура и текстил.  

„Този месец празнуваме жената и нейното необятно значение. Жените са основата, на която нашето общество се гради и развива. Те са тези, които раждат, отглеждат, възпитават, насърчават и дават криле. На дамите творци винаги им е било по-трудно, не само защото изкуството изисква много жертви, а именно заради тази основна и градивна роля в живота“, каза пред БТА художничката Владимира Йорданова, която е новият уредник на „Къщата на художниците“.

„Богата женска душевност ще откриете запечатана в творбите, които са част от тазгодишната изложба „Изкушения“. Идеята за нея е на художничката Наталия Велева преди седем години и оттогава винаги през март в Къщата се случва тази изложба“, допълни Йорданова. 

Тя подчерта, че в настоящата експозиция участват утвърдени имена от културната сцена в Плевен и в България, но и нови художнички, които са съвсем в началото на своя творчески път. „Те са много млади, с нова енергия, която влиза в залите ни и се надявам публиката в Плевен да ги посрещне топло“, допълни уредникът на арт центъра. 

Изложбата „Изкушения“ ще бъде открита тази вечер и ще продължи до края на месеца. 

„Всички жители и гости на Плевен са добре дошли да я видят. Освен това те ще могат, ако си харесат някои от творбите, да си ги закупят и отнесат в своя дом. По този начин ние подпомагаме творците и им даваме стимул да продължават да работят и да ни радват със своите прекрасни творби“, каза още Владимира Йорданова.

БТА

Подобни новини

Back to top button