Политика

Странното Право на отговор на Павлин Стефанов – във ФБ профила му

Независимо че не е изпратено до медиите (поне до нашата, въпреки публично оповестените контактни данни, не е), публикуваме Правото на отговор на общинския съветник от Плевен Павлин Стефанов. То е публикувано късно снощи в профила му във Фейсбук. Припомняме, че младият зъболекар, който е общински съветник, на 29 февруари е бил задържан от полицията в Плевен, след подаден сигнал за семеен скандал и в дома му са открити наркотици. По този повод, 5 дни по-късно общинското ръководство на партия “Да, България” го призова да си подаде оставката от Общинския съвет – Плевен. Към това искане се присъединиха и от общинското ръководство на ПП „Продължаваме промяната“.

Ето 1:1 текста на изявлението на г-н Стефанов, който се е обявил за независим общински съветник:

От: Д-р Павлин Стефанов Стефанов

Независим общински съветник в Общински съвет-Плевен и лекар по дентална медицина

Адрес: гр. Плевен, ул. П.Р.Славейков No55, ап. 22

ПРАВО НА ОТГОВОР

На основание чл. 31, ал. 1, изр 2-ро, пр. 2-ро от Конституция на Република България във връзка с чл. 1.2.2 от Етичния кодекс на българските медии

Уважаеми представители на българските медии,

Обръщам се към Вас, воден от разбирането, че обществените и политически фигури следва да уважават средствата за масова комуникация, доколкото те са неразривна част от ефективното функциониране на представителната демокрация. Ето защо съм дълбоко убеден, че когато връзката “политическо лице – медии- граждани” е компрометирана, тя следва мигновено да се възстанови. Без значение от причините. Това и възнамерявам да направя с последващото кратко изложение на фактите. Отговорността ми към 225-те граждани на гр. Плевен, които ми гласуваха преференциално доверие да бъда техен представител в местния парламент го изисква.

На 07.март.2024 г. в медиите, които представлявате се появиха публикации, съдържащи следните неистински и подвеждащи твърдения:

• на 29. февруари. 2024 г. домът ми е бил претърсен и са били иззети наркотични вещества. Вследствие на това съм бил задържан под стража.

• ръководството на ПП “Да, България” е свалило политическото си доверие спрямо мен като общински съветник

• избран съм за общински съветник в Общински съвет- Плевен благодарение на ПП “Да, България”

На първо място не съм притежавал и в дома ми не са били откривани наркотични вещества. Иззетият “бял полиетиленов плик, тип спейсбек, с размери 9 см Х 5 см, съдържащ 5 бучки синкаво-зелено кристалообразно вещество с приблизително тегло 5 грама” всъщност не съдържа дори и молекула от трите забранителни списъка посочени в чл. 3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Това се установява от проведената в досъдебното производство химическа експертиза, въз основа на която наблюдаващият прокурор е издал постановление за прекратяване на наказателното производство поради липса на престъпление (приложение No1). С други думи гръмките твърдения, включително и в заглавията на част от публикациите, че “общински съветник е арестуван за дрога в Плевен” са неверни и уронващи доброто ми име. Наред с това пряко противоречат на Етичния кодекс на българските медии, в частност разпоредбите на чл. 2.6.1 и чл. 2.6.4.

На следващо място отразеното прессъобщение на ПП “Да, България”, че е свалено политическото доверие от мен като общински съветник също не отговаря на правилата на елементарната логика, доколкото аз вече бях подал заявлението си за напускане на партията. Направих това след като научих, че местното ръководство на ПП “Да, България” е правило опити да бъде оказан натиск върху семейството ми да напусна общинския съвет.

Наред с това, твърдението, че съм бил избран в общинския съвет благодарение на ПП “Да България” и с оглед на това нямам място в общинския съвет е подвежащо. Публична тайна са проблемите, които е имала както коалиция “Демократична България”, така и коалиция “Продължаваме Промяната- Демократична България” с подготвянето на кандидатски листи за участие в избори. Това обуславя изтикването на редица общественоприемливи и разпознаваеми лица на задни места в листите, които впоследствие биват избирани преференциално. Такъв беше и моят случай на проведените през 2023 г. местни избори, тъй като бях поставен на неизбираемото 14-то място в листата на коалицията и благодарение на 225-те преференции (близо 10% от целия вот за коалицията) бях избран за общински съветник. Ето защо е безпочвено да се твърди, че нямам място в общинския съвет поради липса на представителна легитимност.

В обобщение бях предварително осъден и остракиран от ръководството на ПП “Да, България”, затова че в дома ми бяха открити желирани бонбони, които бях закупил за децата си. В тотален разрез с основополагащата цел на партията, заради която в миналото станах неин член – борбата за правова държава, фундамент на която е презумпцията за невиновност. Мога само да гадая какви са били мотивите, но подозирам, че са свързани с позициите, които активно съм защитавал в Общински съвет-Плевен. Последните не винаги са следвали партийната повеля и дисциплина на коалицията. Пример в тази посока е предложението ми за поставяне на допълнителна паметна плоча с имената на жертвите на комунистическия режим. За щастие, обаче, продължавам да имам подкрепата на съпругата си, двете си деца, приятелите си и избирателите си, която несъмнено е по-важна от партийно-политическата вакханалия в КП “Продължаваме Промяната-Демократична България.

С уважание,

Д-р Павлин Стефанов

Приложение No1: Постановление за прекратяване на наказателно производство

No1436/2024 г. от 07.03.2024 г. на Районна прокуратура – Плевен

***********************************

Депутатът от „Демократична България“ Свилен Трифонов, който също заяви в медиите позиция по проблема, е написал също във Фейсбук, че Павлин Стефанов „грижливо е пропуснал да каже, че е сключил споразумение с прокуратурата и му е наложено наказание пробация за извършено престъпление по чл. 144, ал.3 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Сам е признал вината си. Всички юристи ще разберат защо. Господин Стефанов със сигурност има протокола от съдебното заседание и може да го добави към вече публикувания документ. Пропуснал е също да каже, че цялата структура на Да, България, заедно с близките си го подкрепиха. Той дори изказа признателност, че благодарение на нас е успял. Подкрепата беше дадена за млад човек, с образование, професия, семейство и амбиции. Но когато същият няма сетивност и правилна преценка, че каквато и да е форма на насилие, особено върху жени е обществено укорима и неправилна, както и несъвместима с обществената функция на изборната длъжност, която заема едно е сигурно – поука ще има само за тези, които му се довериха!

Снимка и факсимилета: Личен Феисбук профил на Павлин Стефанов

Подобни новини

Back to top button