КултураЛичности

Общински хор “Гена Димитрова” ще отбележи с концерт 100 години от рождението на Катя Попова

Общински хор “Гена Димитрова” ще отбележи 100 години от рождението на Катя Попова с концерта “Оперни вълшебства”. Диригент ще бъде Анелия Дечева, а клавирният съпровод ще на Мариана Мирчева.

Концертът ще е на 14 март, от 18,30 ч., в зала „Катя Попова“. Входът е свободен. Съорганизатор е Община Плевен.

В програмата са включени популярни хорове от оперите „Вълшебната флейта“ на В. А. Моцарт, „Севилският бръснар“ на Дж. Росини, „Любовен еликсир“ и „Лучия ди Ламермур“ на Г. Доницети, „Сицилиански вечерни“ и „Риголето“ на Дж. Верди, „Самсон и Далила“ на К. Сен-Санс, „Фауст“ на Ш. Гуно, „Палячи“ на Р. Леонкавало и др. Солисти ще са Боряна Бешева, Ирина Николова, Валери Цолов и Даниел Меса.

Катя Попова е родена на 21 януари 1924 г. в Плевен в семейство с музикални интереси. От ранна възраст свири на пиано и участва в училищни оперети, а през 1947 г. завършва пеене в Държавната музикална академия – София, в класа на Мара Цибулка.Съществен принос за формирането на изпълнителското и сценичното ѝ поведение имат Асен Димитров и Катя Спиридонова. Дебютира в Софийската опера на 3 ноември 1947 г. в малката роля на Есмералда в „Продадена невеста“ от Бедржих Сметана, а малко по-късно изнася и първия си самостоятелен концерт. През 1955 – 1956 г. прави специализация в Болшой театър в Москва.

Катя Попова изпълнява с успех централни партии в опери на Шарл Гуно, Джакомо Пучини, Жул Масне, Пьотър Чайковски в „Болшой театър“, „Гранд опера“, „Опера комик“ в Париж, в оперните театри в Белград, Нови Сад, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса, Свердловск, Харков и др. Носителка е на много награди от музикални конкурси, сред които I награда от IV световен младежки фестивал в Букурещ (1953), II награда на Международния музикален конкурс в Прага (1954). През 1957 г. Попова за пръв път пее в „Опера комик“, а през 1959 г. – и в „Гран опера“, като през този период работи редовно в Париж, участва в концерти и оперни постановки в различни градове на Европа, както и в Япония. Заместник-председател е на казионния Съюз на българските музикални и танцови дейци и съдейства активно за създаването на фестивала „Софийски музикални седмици“, Плевенския симфоничен оркестър и Плевенската опера. Последното й представление е в ролята на Мими в „Бохеми“ на Джакомо Пучини в премиера на нова постановка на Софийската опера на 20 ноември 1966 г.

Загива на 24 ноември 1966 г. при самолетната катастрофа край Братислава на Полет LZ101 на ТАБСО, пътуващ от София за Прага.

Катя Попова е сред основателите и първите участници в Международния музикален фестивал в Плевен (1966 г.), наречен по-късно на нейното име Лауреатски дни “Катя Попова”.

Подобни новини

Back to top button