Общество

Районен съд – Плевен и Пътна полиция в съвместна инициатива „С бистър ум зад волана“

На 13.03.2024 година бе даден старт на съвместната инициатива на Плевенски районен съд и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-град Плевен – „С бистър ум зад волана“. Инициативата е насочена към младежи от 11-ти и 12-ти клас – шофьори и кандидат-шофьори и е с цел превенция на шофирането след употребата на алкохол и наркотични вещества.

През днешния ден бяха обхвани две училища на територията на град Плевен – ПГХВТ „Луи Пастьор“ и ПГЕХТ „Проф.Асен Златаров“, като Председателят на Районен съд – Плевен – съдия Вера Найденова и инспектор Светлозар Кръстев – служител на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен запознаха младежите с рисковете и предвидените наказания при шофирането на автомобил след употребата на алкохол и наркотици. На учениците беше прожектиран късометражен образователен филм, който е направен по действителен случай и бе силно въздействащ върху младите хора, присъствали на беседите.

Огромен интерес сред учениците предизвикаха и симулационни очила, предоставени от Районен съд – Плевен, като учениците нямаха търпение да направят симулация и да отразят промените в поведението си. Публиката трябваше да следи за промените в движението и концентрацията. Единодушно е мнението, че когато си под въздействие на алкохол или наркотици, се чувстваш несигурен, неконцентриран, нямаш реална оценка на действителността, грешно преценяваш пространството и предметите в него. Отстрани човек изглежда плах, нестабилен, неадекватен.

Наркотиците и алкохолът са сериозен проблем на днешните подрастващи и превенцията е едно от важните неща за справяне и предотвратяване последствията от тяхната употреба.

Инициативата „С бистър ум зад волана“ ще е през целия месец март, като планувани посещения има в МГ „Гео Милев“-Плевен, НУИ „Панайот Пипков“, ПГРТО – Плевен, Спортно училище „Георги Бенковски“ и СУ „Христо Ботев“ – град Долни Дъбник и поради силния интерес, който предизвика сред подрастващите ще продължи и през месец април 2024 г.

Подобни новини

Back to top button