Общество

Проучва се вариант Водната каскада да се захранва с непитейна вода

В Плевен се правят проучвания на възможността Водната каскада да се захранва с непитейна вода. Това съобщи пред журналисти Валя Костова, директор на Дирекция „Строителство, техническа инфраструктура и екология“ в общината.

Тя уточни, че голяма част от водата, която се използва в момента, е с питейни качества, а заради недостига, който се усеща особено в последните години, се налага да се направят по-обстойни проучвания какво може да се използва от наличните ресурси, които са в района. Използва се частично един кладенец, но от него захранването не е достатъчно. 

В момента се проучва водоизточник в двора на Регионалния исторически музей, който не се използва и прелива, когато водата, която идва извън града, е достатъчно. Затова целта на общинското ръководство е тази преливаща вода да се вкара в каскадата и по този начин почти да се ликвидира или намали използването на питейна вода.

Надяваме се до месец да имаме точни резултати, да сме направили изчисления гравитачно как можем да използваме цялото това водно количество и още през този сезон водоизточникът да захранва каскадата, каза още Костова.

Водният комплекс в центъра на Плевен е изграден през 80-те години на миналия век. Десетки фонтани, водопади, струйници, басейни и водни огледала, сред които са разположени скулптори от известни български майстори, свързват двата основни площада на Плевен – „Възраждане“ с параклис-мавзолей, който носи името на Свети Георги Победоносец, и най-старият в историята градски площад „Свободата“, където днес се издига монументът на Девета пехотна плевенска дивизия.

БТА

Подобни новини

Back to top button