ОбразованиеОбщество

Ето как в община Левски отбелязаха Седмицата на борбата срещу дискриминацията

На 21 март 1966 г. Генералната асамблея на ООН, провъзгласява датата за Международен ден за премахване на всички форми на расовата дискриминация. По този повод МКБППМН организира седмица на борбата срещу дискриминацията под мотото „Бъди толерантен, не дискриминирай!”. Инициативата се проведе между 12 и 21 март във всички училища в Община Левски, обхванати бяха ученици между V и XII клас, информира Илияна Алекасндрова, секретар на МКБППМН – Левски.

Младежите участваха активно в дискусиите по превенция, даваха примери от ежедневието си, споделяха реакциите си в различни ситуации и с интерес задаваха въпроси. Чрез анонимна анкета, проведена по време на срещите, стана ясно, че децата проявяват изключително рабиране към различните от тях, помагат им при нужда, изслушват ги в трудни моменти, не остават безразлични срещу неправдата. Може би най-важният фактор отчетен от анкетата е, това че приятелството и доброто у човека не се влияе от етноса и цвета на кожата. Дискутиран беше и въпросът с агресията, чрез която не би могло да се достигне до реално разрешаване на проблемите, а напротив, задълбочаване. Диалогът помежду им, както и с учители, психолози, медиатори и родители е разковничето към решаване на проблемите.

В края на часовете, децата от V,VI и VII клас изработваха пана с послания към съучениците си. Послания за доброто, които биха накарали дете в беда да се почувства разбрано, да усети подкрепа.

В последния ден от седмицата срещу дискриминацията, учениците в СУ „Крум Попов” имаха невороятната възможност да събеседват с лектор от международна величина, с професионални успехи в САЩ и Швейцария. Г-ца Преслава Чингова е родом от град Левски, тя е с опит в сферата на международното право, със специализация правата на човека.

Инициативата обхвана общо над 160 ученици, на които бяха осигурени материали за работата в часа. По време на уроците присъстваха директори, учители, психолози и медиатори.

Подобни новини

Back to top button