КултураПолитика

Концепцията за обновяване на ДКТ „Иван Радоев“ премина обществено обсъждане

За реализирането на цялата концепция са планирани 7 812 850 лв. безвъзмезна финансова помощ от програма „Развитие на регионите“, 3 640 000 лв. от тях ще се вложат в Плевен

До 26 март можете да подкрепите или да възразите срещу концепцията, като попълните онлай анкета

Свои препоръки и възражения можете да изпращате на имейла на Областния информационен център

При широк интерес и заявена активна подкрепа от граждани, съсловни организации, журналисти, общински съветници, представители на институции и общинската администрация премина общественото обсъждане в Плевен на Комбинираната концепция за подпомагане на сценичните изкуства с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 – Конципции за интегрирани териториални инвестиции с водещ партньор – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в която партньор е и Плевенският театър.

Събитието бе организирано от Звеното за публични консултации към Областния информационен център в Плевен заедно с ДКТ „Иван Радоев“. Игнат Димитров, управител на ОИЦ – Плевен, въведе присъстващите в спецификата на концепциите за интегрирани териториални инвестиции, процедурата за кандидатстване и разясни следващите стъпки в подбора.

Концепцията за подпомагане на сценичните изкуства и в частност дейностите в Плевен представи директорът на театъра, Димитър Кабаков, изразявайки първо благодарност към приноса на предходните двама директори, за да е успешен дългият и труден път, по който театърът върви вече девета година. „Нищо не става със самостоятелно тичане по пистата. Ако не сме отбор, няма да се получи. Ако театърът няма подкрепата на града си и на Общината, нещата няма да се получат“, подчерта емоционално Кабаков.

За реализирането на концепцията са планирани общо 7 812 850 лв. безвъзмезна финансова помощ от Програма „Развитие на регионите“, като почти половината от тях ще се вложат в Плевен. Не само поради необходимостта от инвестицията, но и поради предварителната проектна готовност – актуална техническа документация за всички дейности, така че с подписването на договора веднага могат да бъдат обявени обществените поръчки, според директора. Средствата са предвидени изцяло за подмяна на сценичната механизация и звуковата система и за обучение за използване на доставеното оборудване. 3 640 000 лв. са заложени в плевенския бюджет, като малко над 3,4 млн. лв. е индикативната безвъзмездна помощ, а 218 400 лв. ще са собствено финансиране.

В обръщението си към участниците в срещата кметът на Плевен, д-р Валентин Христов подчерта, че общината и общинският съвет винаги са сътрудничили с театъра и всяка година отделят от бюджета за финансовото му подпомагане. „Театърът е част от културното богатство на града. Това подпомага Плевен да е част от културната карта на България и наш дълг е ние да го подкрепяме, както като администрация, така и всички граждани и съм много щастлив, че са успели да подготвят своите проекти, да кандидатстват и се надявам да бъдат одобрени и да започваме работа, защото театърът е център на културата в Плевен и ще може наистина да бъде притегателно място за гражданите.“ – така д-р Христов заяви своята позиция и подкрепата на общината за планираната инвестиция.

Становището на Съюза на артистите представи плевенският актьор Георги Ангелов, а Мариана Христова, организатор и координатор на консорциума, разясни друга важна дейност от концепцията – създаването на ключов регистър на материално-техническата база на сценичните обекти в България. Отговорният партньор за това е Министерството на културата, а размерът на инвестицията възлиза на 550 хиляди лв.

За реализирането на планираните проекти се изказаха граждани и журналисти, част от участниците предпочетоха да попълнят анкетата на хартия по време на срещата.

Събитието беше уважено и от актрисата Аня Пенчева, която заяви: „Одобрявам, подкрепям и помагам.“

До 26 март включително всяко заинтересовано лице или страна може:

да подкрепи или възрази срещу концепцията, попълвайки анкета онлайн на https://forms.gle/NWSxL4TFxzMxy1JB9 или

да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Плевен [email protected]

Презентацията на концепцията е публикувана на https://www.eufunds.bg/bg/node/15079.

Подобни новини

Back to top button