Полиция

МВР – Плевен отчита резултатите от поредна специализирана акция

На 26 март в Плевенска област е проведена специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция, ЗЖУ – Плевен, както и РС „Военна полиция“- Плевен, ОДБХ – Плевен И ТД „Митница“ – Русе. Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
В имот в град Белене са установени два бидона с различна вместимост и две стъклени дамаджани, съдържащи жълта течност с мирис на етилов алкохол. Общото установено количество е около 210 /двеста и десет/ литра с алкохолни градуси между 39 и 53. В прилежаща постройка са намерени във фризери 375 кг замразена  риба, 399 стерилизирани консерви с месо без етикети за произход и срок, автоклав и две месомелачки. За извършената проверка на адреса е съставен протокол по чл. 83 от ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство. Течността с мирис на етилов алкохол е иззета от служител на ТД „Митница“- Русе. По отношение установените храни-риба и консерви е взето административно отношение от служители на  ОДБХ – Плевен, като е съставен от акт за нарушение на Закона за храните и същите са пренасочени за унищожаване чрез екарисаж.
В град Червен бряг е направен личен обиск на 18-годишен и в него е намерен свитък с дължина 6 см., съдържащ зелено-кафява тревиста маса. За веществото младежът е заявил, че е за лична употреба. Съставен е протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.5 от НК.
Четири бързи производства са образувани за шофиране след употреба на наркотици. Около 07:40 часа на булевард „Европа“ с посока на движение булевард „Георги Кочев“ в Плевен е бил проверен 39-годишен, който се придвижвал с „Фолксваген“. Направеният наркотест с техническо средство отчел положителна проба за метадон, амфетамин и метамфетамин.
Около 11:20 часа в Плевен на кръстовище, образувано от улица „Цар Самуил“ с улица „Лозенка“е проверен 30-годишен, като водач на „Мерцедес Ц220“.  Уредът „Дрегер дръг тест 5000“ е отчел положителен резултат за употреба на амфетамин и метамфетамин.
Около 12:25 часа на кръстовището между улица „Захари Зограф“ с улица „Лозенка“ е спрян лек автомобил „Форд“, управляван от 42-годишен. Наркотестът на водача с техническо средство е показал положителен резултат за употреба на амфетамин, метамфетамин и канабис.
Около 16:15 часа на булевард „Данаил Попов“ е спрян лек автомобил „Ауди“, управляван от 27-годишен.  При извършена проверка от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен с техническо средство „Дрегер дръг тест 5000“ е установено, че водачът управлява МПС, след употреба на наркотични вещества – метамфетамин. Издадени са талони за медицински изследвания, но нарушителите не са дали кръвни проби за химически анализ. Извършени са огледи на автомобилите. Четиримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа.
Продължават работата разследващи полицаи за престъпления по чл.343 „б“, ал.3 от НК.          
В следобедните часове служители при РУ-Долна Митрополия по реда на чл. 83 от ЗМВР са извършили проверка в частен дом в село Горна Митрополия. 68-годишна е предала доброволно газ – сигнален пистолет марка „Ekol мajor“, 9 мм, с пълнител с поставени 7 халостни патрона и револвер „Streamer“. По случая е образувана преписка с оглед данни за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК. Предстои изготвяне на експертна справка.           
В хода на операцията са задържани 5 лица и са образувани 5 бързи производства и едно досъдебно производство.
Проверени са 485 лица и 305 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 10 пункта за черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 10 автоморги, автосервизи и депа; 17 питейни и увеселителни заведения, 32 търговски обекта.

В областта са регистрирани 9 престъпления, свързани с данъчни нарушения, наркотици и нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 65 акта. Изготвени са 13 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 8 акта и констативни протокола от други органи.

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.            

Подобни новини

Back to top button