Политика

Председателят на Общински съвет – Плевен беше гост на виртуална изложба по повод 20 години членство на България в НАТО

Днес, 29 март, България отбелязва 20 години от влизането на страната ни в НАТО. По този повод председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански бе гост на откриването на виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

„Днес единството и солидарността са повече от важни, защото сме изправени пред сериозна криза на сигурността. Членството на страната ни в НАТО е основен гарант за териториалната ни цялост, политическата независимост и сигурността на България“, посочи доц. д-р Малкодански и отбеляза, че страната ни, като надежден съюзник в НАТО през всички изминали години последователно изпълнява своите ангажименти. 

„НАТО е общност от ценности и принципи и е важно да се повиши разбирането, най-вече сред младите хора, за същността и целите на Алианса, за позитивите на страната ни от членството в тази организация, както и да се разсеят тиражираните фалшиви новини, информационно манипулиране и дезинформация. Най-вече трябва да се наблегне на това, че НАТО е организация със защитна цел. В настоящата геополитическа обстановка е от особена значимост да ценим гаранциите за независимост, суверенитет и териториална цялост, които членството в Алианса ни предоставя“, каза още доц. д-р Малкодански. 

На 29 март 2004 година министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва ратификационния документ за присъединяване на България към военния съюз на държавния секретар на Съединените щати Колин Пауъл. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е публикуван в „Държавен вестник“.

Подобни новини

Back to top button