Право

Осъдиха на 5 000 лева изпълнителят на чалга версията на „Моя страна“

На 03.04.2024 година, е постановено решение по делото инициирано от Емил Димитров – син, по Закона за авторското право и сродните му права, информират от Окръжен съд – Плевен.

С решението си Окръжен съд – Плевен е признал за установено, че ответникът е нарушил авторското право на Емил Димитров – син, изразяващо се в неразрешено използване, чрез създаване на преработка на песента „Моя страна, моя България“, изпълнена и публично разпространена чрез видеозапис под името „Моя страна, моя Германия“, като осъжда извършителя да преустанови неправомерното изпълнение и разпространение на преработката на песента, да заплати на Емил Димитров – син сумата от 4 000 лева – обезщетение за причинените му неимуществени вреди и сумата от 1 000 лева – обезщетение за имуществени вреди.

Съдът е постановил диспозитива на решението да бъде разгласен за сметка на осъденото лице, чрез публикуването му във вестник „Труд“ и вестник „24 часа“, както и съобщаването му в ефира на Нова телевизия.

Решението не е влязло в сила, същото подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Случаят стана популярен през август миналата година, когато бе разпространена чалга версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа (на снимката). Видеото предизвика силно негативна обществена реакция.

Подобни новини

Back to top button