Политика

На консултациите парламентарните сили постигнаха съгласие само за секретаря на РИК – Плевен

В Плевен се постигна съгласие само за това кой да бъде секретар на Районната избирателна комисия (РИК) за предстоящите избори „две в едно“ на 9 юни, съобщи във Фейсбук страницата си областният управител Виолета Иеремиева. 

Консултациите за съставяне на РИК в 15-и изборен район – Плевен се проведоха в неделя в Областна администрация, с участието на представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-ото Народно събрание. 

„Участниците взеха решение заместник-председателите на РИК да са трима, но не посочиха конкретни имена. За председателското място също не беше взето решение. Представителите на политическите партии приеха секретар на комисията да бъде Николай Яков от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, допълват от Областна управа – Плевен.

За резултатите от проведените консултации е съставен протокол. Областният управител ще изпрати уведомление до Централната избирателна комисия (ЦИК), че не е постигнато съгласие по всички въпроси относно ръководството на РИК. Окончателното решение за състава на РИК ще бъде взето с решение на ЦИК.

Районната избирателна комисия (РИК) Плевен е от 13 членове. Квотите между партиите и коалициите се разпределят така: с най-много членове е коалиция „ГЕРБ-СДС“ – четирима, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ има трима, с по двама представители са ДПС и ПП „Възраждане“, по един член имат коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“.

Подобни новини

Back to top button