Култура

Ученици от НУИ – Плевен ще пеят с Мими Николова златните й песни на концерт

Звездната изпълнителка на „Замълчи, замълчи“ и „Когато луната изплува“ Мими Николова ще гостува в Плевен за творческа работилница в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Часове след образователното занимание тя ще се включи в концерт на младите таланти при вход свободен на 17 април от 19 ч. в зала „Катя Попова“. Към превърнали се в стандарти бисери от българското песенно изкуство се обръщат обучаващи се в класовете по поп и джаз пеене на д-р Доротея Люцканова и Венелин Андреев. Водещ ще бъде програмният директор на Jazz FM Светослав Николов. В центъра са знаменити песни от българската музикална култура, написани от колоси като Петър Ступел, Йосиф Цанков и Иван Стайков, които Мими Николова записва в периода от 1958 г. до 1965 г. Организатори на събитията са НУИ „Панайот Пипков“ и радио Jazz FM, а концертът се провежда с подкрепата на Община Плевен.

В своята десетилетна кариера Мими Николова дава на българската култура безценни съкровища, в които са въплътени духът на романтиката и красотата на любовта. „Замълчи, замълчи“ озвучава финалната сцена във филма „Любимец 13“, „Когато луната изплува“ е провъзгласена за Химн на любовта, „Калиакра“ е първата песен с награда „Златен Орфей“. Тях ще чуем в самостоятелни и съвместни изпълнения на Мими Николова с плевенските ученици. Преди това те ще поднесат любимите и незабравими „Минути“, „Влюбеният телефон“, „Закъснялото писмо“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“, „Слънчеви лъчи“, „Телефонен разговор“, „Аритметика на любовта“, „Шахмат“, „Мостчето на влюбените“ и „Вървим по улицата двама“. Концертът ще завърши с ансамблово изпълнение на хита „Синьо“. Програмата представя песни, написани от композиторите Петър Ступел, Йосиф Цанков, Емил Георгиев, Ангел Заберски, Морис Аладжем, Иван Стайков и Иван Маринов и поетите Веселин Ханчев, Димитър Точев, Надя Кехлибарева, Ваня Петкова, Слава Семирова, Емилия Захариева, Владимир Башев, Захари Петров, Вера Иванова, Иван Милчев и Иван Стайков.Младите таланти от Плевен ще пеят в акомпанимента на д-р Доротея Люцканова и Милен Македонски, а до Мими Николова на рояла ще застане Самуел Ефтимов.

Работилницата и концертът ще покажат как песните на голямата ни вокалистка продължават да вдъхновяват за ярки постижения нови поколения музиканти. По-рано тази година на конкурса от фестивала Evergreen Fest Sofia ученичката от НУИ „Панайот Пипков“ Паолена Бънджева се отличи със своята интерпретация на „Когато луната изплува“. На 17 април тя ще поднесе песента в дует с Мими Николова. Възпитаването в най-високите образци на вокалното изкуство е акцент в работата на преподавателите д-р Доротея Люцканова и Венелин Андреев в НУИ „Панайот Пипков“. Работилницата и концертът са част от Програмата за подкрепа на развитието на младите таланти на радиостанциите от bTV Radio Group. Jazz FM подпомага концертните изяви на Мими Николова с убеждението във важността на срещите с нейното изкуство.

Подобни новини

Back to top button