ЗабавленияСпорт

Деца от Плевен изживяха пролетно приключение по скали и пещери в образователен лагер

Деца от Плевен изживяха своето пролетно приключение по скали и пещери по време на образователен лагер, организиран от Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ и Сдружение „Приятели в приключенията“. Лагерът се организира с подкрепата на Община Плевен, която подсигури финансово инструкторите и необходимата екипировка за участниците. Двудневната програма на близо 20 деца включваше незабравими преживявания в защитената местност Карлуковски карст.

В първия ден на приключението на открито групата посети района на пещерата Проходна, където проведе и първите опознавателни игри. Разделени на две групи – „Пещерни хора“ и „Звездни алпинисти“, участниците трябваше да се ориентират с помощта на карта за мястото на срещата, подготвени с подходящата за условията екипировка. Маршрутът включваше спирка в скалния манастир „Св. Марина“, който е построен в скална ниша и датира от 13 век.

Програмата включваше посещение и на пещерата Зиданка, която е дълга около 400 м и е наречена така заради напуканите ѝ стени. Пътеката до пещерата се вие по брега на река Искър, след което става стръмна и камениста. Двете групи преминаха успешно през първото си скално предизвикателство, споделиха преживявания, денят завърши и с езда на кон.

В неделния ден лагерното приключение продължи с посещение в пещерата Свирчовица. Името й произхожда от дървото свирчовина (бъз), което расте и сега на входа ѝ. Пещерата е средна по големина, двуетажна, разнопосочна и с постоянно наличие на влага. Дължината ѝ достига 281.5 м, а дълбочината 39 м.

Подобни новини

Back to top button