ОбразованиеПолитика

Ученици обсъдиха в Плевен важността на гласуването

Близо 70 ученици и учители от 5 училища посланици от Враца, Горна Оряховица, Монтана и Плевен се включиха в събитие на 15 април, чиято основна тема бяха предстоящите европейски избори.

Това беше петата за тази учебна година регионална среща на училища – посланици на Европейския парламент. Регионалните срещи са инициатива по Програмата за училища – посланици на Европейския парламент. Те дават възможност на гимназисти да задълбочат знанията си за работата на европейските институции и да изразят и обсъдят мненията си по теми, свързани с работата на Европарламента.

Срещата започна със занимателна игра за запознанство на учениците, след което те проведоха онлайн викторина за европейските избори. От проф. Ингрид Шикова от Софийския университет „Климент Охридски“ научиха интересни детайли за предстоящия на 9 юни вот, за формирането на новия състав на Европейския парламент и Европейската комисия. Разгорещен дебат предизвикаха въпросите дали възрастта за гласуване в България трябва да бъде намалена и дали да бъдат въведени ограничения на правото на глас. Участниците посочиха и кои според тях са важните теми, върху които ЕП трябва да се фокусира през следващия си мандат.

Във втората част на срещата ученици разиграха три кратки театрални сценки по актуални теми, свързани с политиките на ЕС. След това се разделиха в пет работни групи, водени от ученици, в които обсъдиха и представиха начина, по който медиите влияят на обществените нагласи, противоречията в развитието на изкуствения интелект и идеите си за по-екологично поведение в ежедневието. Две от групите се съсредоточиха върху предстоящите евроизбори – едната анализира причините, поради които младите хора не гласуват и начините това да се промени, а другата направи симулация на предизборна кампания, в която четирима кандидати се пребориха за вота на публиката, като представиха приоритетите на създадените от тях партии. „Колкото повече хора гласуват, толкова по-силна става демокрацията“, бе едно от заключенията на младежите.

Срещата завърши с акапелно изпълнение на Одата на радостта на български език, в което се включиха всички участници.

Участващи училища посланици:
– Профилирана природоматематическа гимназия „Академик Иван Ценов“, Враца
– Средно училище „Вичо Грънчаров“, Горна Оряховица
– Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“, Монтана
– Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“, Монтана
– Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен

Още снимки ТУК

Подобни новини

Back to top button