КултураОбщество

Повече от 100 състава очакват в Левски за фестивала „Гергьовски люлки“

111 състава с 800 участници ще се изявят тази година на сцената на фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“, който ще се състои на 1 май в град Левски. Това съобщават организаторите от Община Левски и народно читалище „Георги Парцалев -1901“.

Фестивалът, който се провежда за десети път, ще бъде открит в 9:00 часа по традиция в парка до сградата на Общината с гергьовски люлки. Там ще бъдат представени обичаи, свързани с Гергьовден. След това всички участници ще покажат своето изпълнителско майсторство на сцената на летния театър при читалището.

Във фестивала ще се представят фолклорни формации, танцови състави и клубове, народни оркестри, индивидуални изпълнители и инструменталисти с обработен и изворен фолклор без възрастови ограничения. В тазгодишното му издание участниците са от общините и градовете Левски, Плевен, Ловеч, Свищов, Никопол, Габрово, Сухиндол, Тетевен и др.

Професионално жури с Председател проф. д-р Тодор Киров и зам.-председател журналиста Ина Михайлова ще има нелеката задача да отличи и награди най-добрите. От голямо значение е и профилираната професионалната оценка на членовете на журито: проф. д-р Галя Петрова-Киркова – народно пеене – катедра „Музикален фолклор“, Калин Кирков – инструменталист, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ и доц. д-р Стефан Йорданов – хореограф, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Много награди са предвидени по традиция – Специална награда на кмета на Община Левски, на журито, на спонсорите, награда за откритие на фестивала и за най-артистично изпълнение. Всички участници ще получат грамота за участие, а в различните категории и раздели за отличените на първите три места ще има дипломи и медали.

Водещ на фестивалната програма ще бъде певецът и телевизионен водещ Александър Александров – Алекс, който ще зарадва и с концерт публиката в Левски.

Подобни новини

Back to top button