Право

1 337 дела са образувани за година в съдилищата от Плевенския съдебен район по внесени прокурорски актове

Общо 1 337 дела са образувани в съдилищата от Плевенския съдебен район по внесени прокурорски актове за година. Това се посочва в годишния доклад за работата на Окръжна и Районна прокуратура в Плевен за 2023 г., който бе представен вчера от окръжния прокурор Владимир Николов (на снимката). От тях 89 са по актове на Окръжна прокуратура, а 1248 по актове на Районна прокуратура. 

В доклада се посочва още, че през миналата година са наблюдавани 5 154 досъдебни производства, разследвани по общия ред, от които 3 099 са новообразувани.  Бързите производства са 664 като при тях новообразуваните са 635. 

През миналата година прокурорите от Плевенския съдебен район са внесли общо 158 искания за вземане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. От тях уважени са 136, десет са с мярка „домашен арест“, а по 12 е наложена друга мярка, коментира прокурор Николов. 

С прокурорски актове в съда са внесени 1 348 досъдебни производства. От тях обвинителните актове са 770 срещу 864 обвиняеми. Внесени в съда са и 439 споразумения срещу 448 обвиняеми. Според прокурор Николов Плевен е на първо място в Апелативен район – Велико Търново по брой внесени прокурорски актове в съда. 

Като по-специфични престъпления с голям обществен интерес прокурор Николов отбеляза корупционните като през миналата година са наблюдавани 101 такива дела, от които 42 са новообразувани, 12 са за подкуп. За „изпиране на пари“ през 2023 г. са наблюдавани осем производства.

Общо 93 са били наблюдаваните досъдебни производства за данъчни престъпления като от тях 25 са свързани с ДДС.

Намаление се отчита при делата за незаконен трафик на хора, които през миналата година са били 33. Пострадали от този вид престъпност са 18, всичките пълнолетни жени. За 11 от тях е приложен институтът на „защитен свидетел“. Пострадалите са били използвани за развратни действия, включително по решение или поръчение на организирани престъпни групи, се посочва още в доклада. 

Очаква се през 2024 г. да няма значителни промени в структурата на престъпността. Водещи ще останат рисковете от т.нар. битова престъпност предимно в малките населени места, с акцент кражби и грабежи, наркоразпространението, палежи и незаконна търговска дейност със стоки без акцизен бандерол, обобщи прокурор Николов.

БТА

Подобни новини

Back to top button