Политика

В Плевен ще се създаде Обществен съвет по проблемите на икономическата и инвестиционната политика

В Плевен предстои да се създаде Обществен съвет по проблемите на икономическата и инвестиционната политика към Общинския съвет (ОбС). Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на ОбС доц. д-р Иван Малкодански.

По думите му чрез този съвет ще се даде възможност на гражданите за пряко участие в управлението на Плевен и за ангажирането им с проблемите на общината. Общественият съвет ще включва петима общински съветници, които вече са определени с решение на Общинския съвет от вчера. Той ще трябва да бъде попълнен и с представители от неправителствени организации и бизнеса. За целта до 30 май ще бъдат изпратени покани към организации от неправителствения сектор и бизнеса за участие в заседание, на което да бъде избран управителен съвет и регламентиран правилник за работата на Обществения съвет.

Доц. Малкодански подчерта, че новата структура ще е със съвещателни функции, от нея ще се очаква да се дават предложения, да се привличат експерти. Участието в този съвет ще е напълно безвъзмездно, целта е „той да помага на Община Плевен, а не да тежи на нейния бюджет“.

Надявам се по този начин гражданите да се повече ангажирани с проблемите на Плевен, да им даваме трибуна за техните идеи и от тях да избираме най-добрите за развитието на общината, допълни доц. Малкодански.

Той каза още, че ако този съвет заработи добре, може да се помисли и за създаването на такива структури и по други теми към ОбС.  

Доц. Малкодански съобщи още, че вече е приет и правилник за работата на Общински фонд „Култура“. Оттук нататък пред нас предстои да кандидатстваме с наши проекти към Национален фонд „Култура“, допълни той. 

Подобни новини

Back to top button