Здраве

Организация за безплатни PCR тестове за лабораторна диагностика на коклюш създаде РЗИ

Организация за извършване на безплатни PCR  тестове за лабораторна диагностика на коклюш при деца и бременни е създала РЗИ – Плевен.

Ето подробностите.

       I . От област Плевен

От 09.05.2024г. в РЗИ-Плевен е създадена организация за извършване на безплатни PCR  тестове за лабораторна диагностика на коклюш.

Пробите се набират на двора на РЗИ-Плевен всеки работен ден от 9 до 11ч., в   специализиран автомобил и се изследват в МУ-Плевен.

Изследват се клинични проби от следните групи лица със съмнение за коклюш:

            1. Регистрирани първи случаи в населено място в дадена област.

            2. Заболели деца до 5 г.

            3. Заболели деца с тежко протичане, хоспитализирани.

     4. Заболели от регистриран епидемичен взрив в организиран детски или ученически колектив.

Условия за вземане на проби са:

     – продължителност повече от 5 дни на кашлица с пристъпен характер и инспираторен реприз (не е задължително);

     – наличието или не на приложени ваксини срещу коклюш не повлияват резултатите, поради което методът за изследване е подходящ за изследване при деца, ваксинирани скоро;

     – материал за изследване да се вземе преди или до 2 дни от започване на антибиотично лечение.

Насочването на лица за безплатно изследване за коклюш се извършва от ОПЛ/ педиатър/ЛЗ за болнична помощ, с медицинско направление/искане – бланка МЗ №119 98 в два екземпляра с попълнени данни по образец, данни за продължителност на кашлицата и наличието на проведено антибиотично лечение /вид на антибиотика, дата на назначаване, продължителност на лечение/, задължително посочено в коя от изброените четири групи попада лицето, както и телефон за връзка с изследваното лице.

Клиничен материал, подходящ за изследване е назофарингеален секрет, взет сутрин на гладно.

II. От областите Русе, Велико Търново, Габрово и Ловеч

Постъпилите проби в РЗИ-Плевен от други РЗИ, разпределени за изследване към лабораторията на МУ-Плевен се придружават от списък, изготвен от съответното РЗИ  и медицинско направление/искане – бланка МЗ №119 98 с попълнени данни по образец, задължително посочено в коя от изброените четири групи попада лицето, както и телефон за връзка с изследваното лице. Материалът за изследване трябва да бъде съпроводен и с информация за продължителност на кашлицата и наличие на проведено антибиотично лечение (вид на антибиотика, дата на неговото назначаване, продължителност на лечението).      

Резултатите се получават на посочен в списъка  е – mail адрес. Проби ще се приемат всеки работен ден от 09:00ч. до 14:00ч.

Телефон за връзка с лабораторията на РЗИ-Плевен 0878796773.

  • Организация за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени от 27 до 36 гестационна седмица от  обл. Плевен.

  От 09.05.2024г. в РЗИ–Плевен се разкрива кабинет за безплатна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни, от 27 до 36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена  е наличието на медицински документ от проведен преглед /наблюдение/насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, ОПЛ или друг медицински специалист от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина  срещу дифтерия, тетанус и коклюш /ацелуларна компонента/ с намалено антигенн съдържание с търговско наименование Boostrix.

Имунизацията се провежда след предварително записване на телефон 064/82 37 59.

Имунизационният кабинет на РЗИ- Плевен /ет.3, к-т № 301/ работи по следния график:

– понеделник-15:00-17:00 ч.

– вторник-15:00-17:00 ч.

– четвъртък-15:00-17:00 ч.

– петък-15:00-17:00 ч.

Подобни новини

Back to top button