ИсторияОбщество

Концерт, реликви на Апостола, оригинални фотографии и културни ценности представя плевенската Панорама в Нощта на музеите и галериите

И тази година Регионален военноисторически музей – Плевен се включва в Европейската инициатива „Нощ в музеите и галериите“, част от празничната програма на Община Плевен за честване на 15 май – Празник на град Плевен.

„Нощта“ на 11 май, събота ще започне с изпълнения на изключителни музиканти инструменталисти – Формация „ГеоМарЧаЛо“ с перкусии. Името на формацията е съставено от части от имената на музикантите. Това са: Георги Милтиядов, диригент, пианист, композитор и аранжор – едно от най-обещаващите млади имена в България; Чавдар Вълков – цигулар и концертмайстор на Плевенска филхармония; Лора Табакова – виолончелист с множество концертни изяви у нас и в чужбина. Тази вечер с „ГеоМарЧаЛо“ на барабаните ще бъде Николай Колев, който свири ударни инструменти в Плевенска филхармония, барабанист е на рок група „Криминале“ и журналист в Дарик радио.

Веднага след концерта Панорама „Плевенска епопея“ отваря врати за посетители, които могат да видят няколко извънредни изложби.  

Във фоайето е експонирана изложбата „Реликви на Апостола“ с материали от фондовете на Регионален исторически музей – В. Търново и Регионален исторически музей – Ловеч, която дава възможност да се докоснем до някои от съхранените лични вещи на Апостола на Свободата. Във фоайето е експонирана и изложбата на РИМ – Ловеч „70 години от откриването на Музей „Васил Левски“, която в 18 постера проследява изминатия път от възникването на идеята в началото на ХХ в. до наши дни. Изложбата „Реликви на Апостола“ може да се разгледа до 30 май 2024 г.

В залата за временни експозиции се намира изложбата „Съхранените спомени за войната“. Сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Във витрини са експонирани културни ценности от фонда на РВИМ – Плевен: вестник „Илюстровани лондонски новини“ от 12/24 януари 1878 г., отразяващ победата при Плевен; „Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 г.“, лични вещи на граф Н. П. Игнатиев, два оригинални портрета на император Александър II, две оригинални хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя.

За всички ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжие е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 г. от фонда на РВИМ – Плевен, която традиционно предизвиква голям интерес.

Партньори на Регионалния военноисторически музей – Плевен и тази година са Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, които ще предложат на гостите тематични сладки изкушения в изложба-базар, а ученици от плевенската Професионална гимназия но туризъм „Алеко Константинов“ ще участват в организацията на посещението.

Членове на регионален клуб „Традиция“ – Плевен, облечени в атрактивни униформи, ще спомогнат посетителите да се потопят в епохата на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея 1877 г.

Подобни новини

Back to top button