Полиция

ОДМВР – Плевен предприема засилени мерки за безпроблемното протичане на абитуриентските балове

С оглед осигуряването на добър обществен ред и безопасност за абитуриентите, експерти от звената „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен са провели поредица от срещи с училищните ръководства, в рамките на които са набелязани съответни мерки и изяснени маршрутите, през които ще преминат зрелостниците. Извършени са необходимите огледи в районите около училищата, установени са всички места, на които ще се състоят баловете. С ученици, на които предстои завършване на последния етап от училищното образование, се провеждат превативни беседи, свързани с безопасността на движението по пътищата, като се дават препоръки за безопасно пътуване и придвижване към местата за провеждане на абитуриентските балове. Осигурен е обмен на информация с ИА „Автомобилна администрация“ във връзка със заявени организирани пътувания на младежите. В тази посока са организирани и аналогични срещи с кметове на населени места, които ще посрещат празнуващи, както и с представители на частни охранителни фирми, ангажирани в охраната на увеселителни заведения и хотели. Засилено полицейско присъствие ще има по време на самите събития – ще се осъществява контрол за паркирането на автомобилите, ще се следи за опити за наркоразпространение около училищата и заведенията, ще се извършват проверки на лица от криминалния контингент. Ползването на пиротехника е стриктно регулирано, изрично е забранено да се ползват такива изделия в леки автомобили, помещения на закрито около и в храмове и училища.
Предвидени са екипи, които да подпомагат безопасното преминаване на автомобилите с празнуващи и да гарантират сигурността на останалите граждани. Законът е категоричен и изисква по време на движение да се използват обезопасителните системи на съответните превозни средства – за неизползването им в закона е предвидена глоба от 50 лева както за пътника, така и за водача.
Статистиката от май миналата година сочи регистрирани общо 591 тежки пътнотранспортни произшествия, а петима от загиналите в този период са млади хора (18-20 години). За радост няма случай на загинал при тежка катастрофа зрелостник, но при 3 пътнотранспортни произшествия с празнуващи са ранени трима. През миналата година са взети мерки спрямо 1 625 абитуриенти, с 1 049 повече от предходната 2022 година.
За Плевенска област през месец май 2023 година са регистрирани 125 ПТП, с 3-ма загинали и 27 ранени. От тях в 26 пътни инцидента са участвали млади хора /на възраст между 16 и 20 години/, при които е ранен един водач и са пострадали двама пътника. В произшествията няма загинали млади хора.
През месец май тази година – от началото на месеца до 13 май, в областта са настъпили 57 ПТП, с 10 ранени. Младежи /от 16 години до 20 години/ са участвали в 16 от тях. Има един ранен пътник. Няма загинали.

Подобни новини

Back to top button