Избори 2 в 1 - 2024Политика

Хартиените бюлетини ще са в различен цвят, а тези от машините – с различна дължина

Бюлетините за вота 2 в 1 на 9 юни ще бъдат в различни цветове, за да не става объркване по време на гласуването. Бюлетината за избор на Народно събрание ще е със зелено кръгче отпред и зелена защитна лента на гърба. Бюлетините за Европейски парламент ще са в синьо кръгче отпред и синя защитна лента на гърба.

И двете хартиени бюлетини ще бъдат с дължина около 50 см. Останалите характеристики остават същите както и при предишни избори – бюлетината ще бъде отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на комисията след гласуването. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички 30 партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати. В бюлетината за народни представители ще липсва номер 5, тъй като под него се явява независим кандидат за европейския парламент. Има и възможност „Не подкрепям никого“. От дясната страна на хартиената бюлетина има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре, т.е. за кандидатите в съответните листи. Тъй като по закон гласуващите в чужбина нямат възможност за преференция, в бюлетината за секциите извън страната ще липсват номерата на кандидатите. От ЦИК подчертават, че за да бъде валидна хартиената бюлетина, избирателят задължително трябва да е отбелязал номера на партията или коалицията, не само преференцията.

В устройството за машинно гласуване преди самата бюлетина най-напред ще се зарежда екран, на който избирателят ще може да отбележи дали иска да участва в двата избора или не. След потвърждаване на избора първоначално се появява бюлетината за Народно събрание. Тя ще бъде разположена на две страници.

Изборните книжа бяха показани на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК), по време на който говорителят на ЦИК Росица Матева илюстрира и как ще се гласува с машина.

Говорителят на ЦИК призова гласоподавателите при машинен вот да са търпеливи и да изчакат бюлетините. След като се сгънат разписката от машината, трябва да се постави печат, преди тя да бъде пусната в съответната урна.

При машинния вот, след като избирателят постави картата в машината, се визуализира първият екран, където може да избере дали да гласува и в двата вида избори. При маркиране ще се отвори втори екран, на който избирателят ще бъде попитан в кои избори е предпочел да гласува. Ако потвърди, след това не може да направи промяна на своя избор.

Ако е маркирано, че ще се гласува в двата вида избори, след потвърждението се визуализира бюлетината за народни представители, която ще бъде от две страници заради броя на партиите и коалициите. След като се маркира квадратче с номера на партия или коалиция, се активират кръгчетата с възможността да се гласува за конкретен кандидат. Машината не позволява първо да се гласува за преференция, а след това за партия или коалиция. След гласуване за Народно събрание, се визуализира и бюлетината за ЕП.

Избирателят може да провери и избора си, като има възможност да се върне назад и да го промени.

При натискане на бутона „гласуване“ машината разпечатва и двете бюлетини, които са с различна дължина. По-къса е тази за членове на ЕП, по-дългата – за народни представители.

Снимка: vesti.bg

Подобни новини

Back to top button