Изкуство

Арт инсталация и изложба представя арт школа „Колорит“ в ХГ „Илия Бешков“ на 22 май

Арт инсталация  „Да направим света по-цветен и красив“ е иновативен, експериментален и вдъхновяващ проект на арт школа „Колорит“, подкрепен и финансиран от Община Плевен като ярко културно събитие, представено в пространството на художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, споделя ръководителят на школата Майя Ананиева.

И добавя. „В световен план „Рисуването върху текстил – древно и не остаряващо“ е хит в дейността на художествени галерии, както и в арт школи и ателиета за деца и младежи. Идеята за този проект и вдъхновеното му реализиране ни приобщи към световните тенденции в ръчното рисуване върху памучен и копринен текстил и върху дрехи, представено по най- атрактивния начин – във вид на арт инсталация. Като арт педагог и ръководител на водеща арт школа в света, реших, че това ще бъде едно ново предизвикателство към моите ученици, които са на възраст от 4 до 18 години. Три уникални техники, чрез които се създават уникални дизайнерски творби е изключително преживяване. Колективното рисуване върху коприна  даде нова емоция на децата и те откриха неограничените възможности и свобода за творчество. Всички се справиха с лекота, експериментираха, наслаждаваха се на артистичните си възможности и на прекрасните творби, които изпълваха като цветна река ателието. Арт инсталацията  със създадените невероятни творби, като краен художествен продукт в залите на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен е нашият подарък за всички. Впечатляващите резултати вдъхновиха и моите онлайн ученици от цяла България и различни страни на Европа, които се включиха в това арт приключение. В мултимедията ще видите всички етапи на рисуването върху текстил под мое ръководство. Ще проследим  създаването на творби в техниката „Студен батик“, рисуването върху копринени воали, върху копринени шалове и върху дрехи. Резултатите са фантастични! Пиршество от цветове и нюанси, детска експресивност, уникални решения, които завладяват и вдъхновяват. Аз вече имам идея този проект – на пространствена арт инсталация да  има развитие и обогатяване с нови сюжетни линии, в които да включим музиката и танца. Това е само началото. Очакват ни нови чудеса в неограничения свят на изкуството“.

На откриването на Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ на 22 май 2024 година от 18.00 ч. в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен ще бъде открита и Изложба с рисунки на децата от  школата на тема „Имаш само това, което си дал“. Ще бъдат връчени награди от международни конкурси в Япония, Германия, Полша, Чехия, Бангладеш, Сърбия, Румъния, Словения и  от национални конкурси, спечелени от децата на арт школа „Колорит“ от началото на  тази година.

Подобни новини

Back to top button