Общество

В Победа отпразнуваха 70 години от създаването на селото

В последната събота на месец май по традиция село Победа в област Плевен отбелязва своя празник. Тази година, във връзка със 70-годишнината от основаването на селото, Кметството и Читалище „Зора-1990“ организираха празничен концерт под надслов „70 години село Победа“, информира секретарят на читалището, Димитринка Гетова. Изработени бяха покани и цветни брошури с кратка история за възникване на селото, които бяха връчени на всяко домакинство седмица преди празника.

Гости на празничния ден бяха Поля Цоновска – Кмет на Община Долна Митрополия и кметове на населени места от Общината. Приветствие към всички присъстващи поднесе Даниела Александрова – Кмет на село Победа.

Млади водещи на програмата припомниха отново кои са предпоставките за възникването на село Победа, като проследиха в хронологичен ред по важните събития. Във връзка със строежа на язовир „Искър“, в чашката на който попадат село Горни Пасарел, Шишманово и Калково и предприетия план за настаняване на преселниците 68 домакинства от село Горни Пасарел през май 1954 г. се настаняват в ДЗС „Георги Димитров“ (някогашният чифлик „Клементина“), Плевенско. През пролетта на 1954 г. в построеното селище пристигат 42 семейства, като впоследствие трайно остават 11 семейства. През 1961 г. населената местност се признава за село с наименованието „Победа“. През този период в селото е прекаран водопровод за питейна вода с водоизточник от ДЗС, като първоначално има само няколко улични чешми. Започнато е оформянето на улици и първите метри улични тротоари. По-късно е построена търговско-административна сграда, в която участие имат Кметството, РПК и Пощата. Селото се електрифицира, постепенно се асфалтират основните улици и се извършва телефонизация на домакинствата.

Днес – 70 години по-късно, от трайно настанилите се 11 семейства на първите заселници тук са останали едва 6 човека. На тях кметът на Община Долна Митрополия – г-жа Поля Цоновска поднесе пожелания за здраве и дълголетие и специален жест – Благодарствена Грамота и Плакет с герба на Община Долна Митрополия.

В празничната програма взеха участие деца и ученици от НЧ „Зора-1990“ село Победа, които изпълниха популярни песни и авторски стихотворения, създадени преди 20 години от местни ученици, по повод 50 години от основаването на село Победа. Във фолклорната част от празничния концерт се включиха женска фолклорна група „Вълшебни звуци“ при НЧ „Зора-1990“ село Победа с художествен ръководител Надка Томова, детски танцов състав „Севернячета“ при НЧ „Искра-1923“ с. Горна Митрополия с ръководител Емилия Върбанова и Мирела Велева от НЧ „Зора-1990“с. Победа.

Празникът продължи с хора и песни на народната певица Цветелина. Два часа, изпълнени с кръшни хора, песни и веселие царяха на площад Победа.

Подобни новини

Back to top button