Избори 2 в 1 - 2024ПолитикаСтраната

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за вота на 9 юни

Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има. Общо в България машините са 9500, а тези в чужбина – 250.

Това заяви на пресконференция днес служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

„Екипите на министерството приключиха необходимите дейности и проверки по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. Ръководителите на екипи ме информираха, че докладът от тяхна страна е положителен“, информира Мундров.

Започва и процедурата, която се извършва от Централната избирателна комисия и е свързана с довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на 9 юни, поясни той.

„Изграждането ще се извършва в контролирана среда, която е предоставена от Министерството на електронното управление. Както заявих в началото на моя мандат, ще направя всичко възможно да бъде проведен най-прозрачният и открит процес по удостоверяване на машините. Всички действия бяха публични и прозрачни, такова беше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките по удостоверяване, което беше на случаен признак и извършено от представители на медиите“, отбеляза Мундров.

Той припомни, че процесът по удостоверяване можеше да се наблюдава в реално време, а за подпомагане на екипите бяха привлечени външни експерти, за да се осигури максимално широка експертиза.

Мундров подчерта, че за първи път представители на партиите и коалициите, както и на неправителствени организации, са получили достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в Изборния кодекс.

Процедурата, която ще се извърши от ЦИК и в рамките на която ще бъде изграден доверено софтуер, който ще се инсталира на машините за вота, също ще може да се гледа в реално време.

След като приключат ще бъде оповестен публично т.нар. хешкод, който ще се изписва на всяка една бюлетина, обясни процесът служебният министър.

Той съобщи, че до края на деня очаква от института по стандартизация, както и от института по метрология да подпишат решението за удостоверяване на машините.

Vesti.bg

Подобни новини

Back to top button