Право

Две дела за ПТП с жервти ще гледа тази седмица Плевенският окръжен съд

На 29.05.2024 година, състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело №354/2024 година, което е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу А.Р.М. на 43 години, от село Петърница, обвинен в това, че на път град Плевен – село Търнене, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, като карал със скорост несъобразена с пътната обстановка и ограничената в пътния участък видимост и по непредпазливост причинил смъртта на Н.Т.Д. на 82 години от град Плевен.

Обвиняемият навлязъл в завой, със скорост около 84 км/ч. В неговото пътното платно, в края на завоя бил спрял товарен автомобил, който се канел да завие наляво в кръстовището, но изчаквал да премине насрещно движещ се лек автомобил. Зад товарния автомобил бил спрял друг лек автомобил, изчакващ да се освободи пътното платно. След като видял спрелите в пътното му платно превозни средства, обвиняемият предприел интензивно спиране и отклоняване на автомобила наляво, в насрещното платно, където се ударил челно с идващия автомобил, който бил управляван от пострадалия Н.Т.Д. Пострадалият водач и неговата съпруга, която се возела до него, на предна дясна седалка, били откарани до УМБАЛ „Г.Странски“, където им указали навременна и в пълен обем медицинска помощ. Въпреки това, след усложнение на съчетаната механична травма и съпътстващи заболявания,  Н.Т.Д. починал няколко дни след това.

Съдебното заседание е насрочено като разпоредително, в което да се решат въпроси важни за реда и начина на протичане на съдебното следствие.

На 31.05.2024 година състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело №285/2024 година, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен срещу двама обвиняеми, а именно Д.И.Д., роден 1962 година, от град Ловеч и П.Н.П., родена 1978 година, от град Плевен.

На 10.01.2018 година на пътя Плевен – Ловеч, в близост до разклона за село Ралево, обвиняемата П.Н.П. управлявала лек автомобил със скорост 85 км/ч, при разрешена 60 км/ч. По същия път, в противоположна посока, обвиняемият Д.И.Д. управлявал лек автомобил със скорост 81 км/ч при разрешена 60 км/ч. При навлизане в левия завой, задната част на автомобила на обвиняемата П.Н.П. се изнесъл надясно, започнал да се движи косо на пътното платно с предна част насочена към банкета, поради което последвал удар между задната част на автомобила на обвиняемата П.Н.П. и движещия се в насрещното платно автомобил на обвиняемия Д.И.Д. В следствие на този удар, двама от пътниците в колата на обвиняемата П.Н.П. починали, а на един от тях бил с причинена средна телесна повреда.

Двамата обвиняеми са с повдигнато обвинение за нарушаване на правилата за движение по пътищата, тъй като се движели със скорост над разрешената за пътния участък, при условията на независимо извършителство.

Съдебното заседание е насрочено като разпоредително, в което да се уточнят въпроси важни за реда и начина на протичане на съдебното следствие. Обвинителният акт е внесен в съда на 02.04.2024 година и това ще е второто открито съдебно заседание по делото.

Подобни новини

Back to top button