Наука

Ендуросат създаде космическа лаборатория във ВВВУ „Георги Бенковски“, откриването е на 29 май

Изпълнителният директор на EnduroSat Райчо Райчев (на снимката) ще открие на 29 май от 15:00 ч. Лаборатория за космически изследвания, създаването на която е съвместно начинание между фирмата и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Лабораторията е изцяло спонсорирана и обновена с подкрепата на фирма EnduroSat, която е един от най-бързо развиващите се производители на наносателити в света и един от основните работодатели в космическата индустрия на България. Лабораторията притежава 12 работни места, оборудвани с компютърни системи и 8 места за практическа работа със сателити, които ще подпомагат обучаемите по магистърска програма „Космическо инженерство и технологии“.

Така ВВВУ „Г. Бенковски“ ще повиши качеството на съвременното образование в космическия сектор и ще подобри теоретичното  и практическо обучение в магистърската програма.

Създателят на EnduroSat Райчо Райчев е победител във Forbes DNA of Success Awards 2023 в основната категория Entrepreneur.

Райчо Райчев е работил в Бразилската космическа програма, Института за космически изследвания, Станфорд и НАСА. Той е първият българин, участвал в програмата Singularity University, както и представител на страната ни в Космическия Консултативен Съвет към ООН.

Райчев е създател и главен изпълнителен директор (CEO) на EnduroSat, водеща компания в производството на уникални по рода си наносателити и космически технологии, които дават възможност космическият сектор да се демократизира. Компанията е един от глобалните лидери в своя сегмент и е горд работодател на 80 + инженери, програмисти и учени. Клиeнти на EnduroSat са водещи космически агенции, университети и компании от целия свят.

Райчо Райчев е основател и на Space Challenges – безплатна образователна платформа, посветена на космическите науки и изследователска дейност. Toвa e нe caмo eдинcтвeнaтa бългapcĸa инициaтивa зa ĸocмичecĸo oбyчeниe в Бългapия, a и нaй-мащабната тaĸaвa в Eвpoпa.

Посланик на Европейския съвет по иновации за България и предприемач на годината във Forbes DNA of Success Awards 2023.

Снимка: EnduroSat

Подобни новини

Back to top button