In Memoriam

Почина Петър Мичев – Педро

Тази нощ е починал изтъкнатият плевенски художник Петър Мичев – Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му.

Преди пет дни Педро написа на профила си във Фейсбук следното:

„Да ви кажа, че когато ние боледуваме ,не само ние страдаме , а с нас страдат и любимите ни същества, които ние много обичаме ,за това никога не пропускайте, да и кажете че ги обичате !

А колкото до.до мен, Още ме възстановяват след много дълга, тежка и болезнена операция,на белите дробове ! Свалих и 10 кг. Няма Рак ! Може още малко да поживея и да порисувам!

Бъдете здрави и Обичани!!!“

Наричат го един от титаните на съвременната българска живопис. Педро не само беше велик творец, който обогати културното наследство на България по цял свят, но и отдаден съпруг и баща, който обичаше семейството си безрезервно, отбелязаха негови приятели в социалните мрежи.

Поклон пред паметта му!

Петър Мичев-Педро е роден на 9-ти Май 1955 в Плевен.

Занимава се с рисуване от петнадесет годишен и е самобитен художник. Между 1974 г. и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ.

Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в “Енциклопедия Британика”. След петгодишен престой в Тампа, осеммилионният град номинира българина за личност на годината.Във Франция работи с престижни галерии, една които прочутата “Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика го определя като ”автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

Има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев има и в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка – символ на щата. Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.

Подобни новини

Back to top button