Политика

Председателят на Общинския съвет в Плевен започва дебат за промени в наредбата за общинските дружества

Председателят на Общинския съвет (ОбС) в Плевен доц. д-р Иван Малкодански свиква на 11 юни извънреден председателски съвет, на който да бъдат обсъдени промени в наредбата по повод общинските търговски дружества и тази за т.нар. вендинг машини. Това стана известно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен с участието на доц. д-р Малкодански. 

Един от поводите за това извънредно заседание е последната сесия на ОбС, която продължи в рамките на два дни като в единия от тях около пет часа бяха само дебатите около годишните програми на общинските дружества. По искане на общинските съветници в рамките на дебата по точката бяха изслушани управителите на всяко едно от шестте търговски дружества с общинско участие д-р Мариана Лазарова на „ДКЦ II – Плевен“ ЕООД, д-р Николай Хинков на „ДКЦ III – Плевен“ ЕООД, инж. Ангел Несторов на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, инж. Йордан Богословов и инж. Пламен Петков на „Инжстрой“ ЕООД, Дамянка Владимирова на „Паркстрой“ ЕООД и Лидия Железарова на „Тибор“ ЕАД. Съветниците изискаха подробни справки за финансовите резултати на фирмите, начина на работа, планирани инвестиции и печалби. Поискано бе и свикване на извънредно заседание на ОбС с дебат относно работата и начина на управление на общинските фирми, както и промени в Наредба 8 за реда за учредяване и упражняване правата на общината в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала.

Целта на промените, които трябва да бъдат направени в наредбата за общинските търговски дружества, е те да започнат да работят за общината, в полза на гражданите, коментира председателят на ОбС-Плевен. Той е категоричен, че трябва да се направят промени в начина, по който се управляват дружествата и да се прецени дали има смисъл някои от тях да съществуват, ако не са конкурентоспособни, а други да бъдат преструктурирани. 

Трябва да променим политиката на тези дружества както е в една частна компания – да има стремеж за развитие, увеличаване на печалбата, на работни места, към инвестиции в модерна техника, което не се вижда в повечето общински дружества в момента, отбеляза доц. д-р Малкодански.  

След като бъдат направени промени във въпросната наредба, ще се пристъпи и към конкурси за избор на нови управители, тъй като мандатите им са изтекли. 

БТА

Подобни новини

Back to top button