КултураЛичности

Готвят празниците на изкуствата „Парцалев 2024“ в Левски

В Левски предстоят традиционните Празници на изкуствата „Парцалев 2024“, посветени на известния български актьор Георги Парцалев, който е роден в този град.

Началото ще бъде поставено с награждаване на отличените автори във второто издание на Националния литературен конкурс за хумор и сатира „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха“. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата. Голямата награда „Рицар на смеха“ тази година е за автори до 18 години за високо художествени произведения с ярък израз на пречистващата сила на смеха.

Голямата награда „Рицар на смеха“ тази година е за автори до 18 години за високо художествени произведения с ярък израз на пречистващата сила на смеха.

Конкурсът „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха” стимулира творческите заложби и талант  на автори с  произведения в кратка хумористична форма  утвърждаващи нравствени, естетически и духовни ценности, със здравословно чувство за хумор в духа на уникалния Парцалев.

Награждаването ще е на 14 юни, след което ще бъде прожектиран филмът „Градът на Парцалев“ с режисьор Христо Димитров.

Програмата на Празниците продължава на 15 юни с представлението на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – „#мъжътмиевиновен“ от Лиза Шопова. „Юнаци с умни калпаци“ на театрален състав при читалище „Георги Парцалев – 1901“ – Левски ще бъде представен на 16 юни.

Хилда Казасян и Плевенска филхармония ще гостуват в Левски със „Световното кино в музика“ на сцената на Летния театър на 17 юни.

Последният ден от Празниците ще е посветен на децата. Специално за тях ще бъде представен спектакълът „Омагьосаната градина“ от Детски театрален състав „Патиланско царство“ при местното читалище „Георги Парцалев –1901“.

Подобни новини

Back to top button