Здраве

Най-странното оправдание на пушач – че цигарите го пазят от Ковид

Интервю с д-р Иван Тихомиров, специалист пулмолог в Кабинет за белодробно здраве към към МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен

– Д-р Тихомиров, през м. май проведохте кампания в Плевен с безплатни изследвания на пушачи. Какво показват данните?

– Кампанията беше много полезна с това, че даде възможност да бъдат прегледани хора, които в забързаното си ежедневие не биха отделили време за посещение при лекар. Тази динамика и тютюнопушенето са основните причини за посещението им. В хода на кампанията се установиха пациенти с начални стадии на ХОББ, няколко човека бяха насочени за допълнителни изследвания за сънна апнея. Освен пулмологични оплаквания, хората споделяха и други проблеми и сме ги насочили към подходящ лекар.

– Кой трябва да си прави това изследване – спирометрия и колко често? Какви други изследвания е добре да си правят пушачите?

– Едно от най-добрите качества на спирометрията е, че е абсолютно безвредно изследване и няма ограничение в броя на провеждането. Уместно е да се прави поне два пъти годишно при хора, които са потенциални за развитието на хронични белодробни заболявания. За пушачите е добре да се провежда и контролна рентгенография поне веднъж годишно, защото рискът от развитие на белодробен карцином при пушачи е в пъти по-висок от риска при непушачи.

– Много се говори за вредата от цигарите. Според вашите наблюдения – хората днес пушат повече, или по-малко, отколкото да кажем преди 20 години?

– Много проучвания и статистики показват, че броят на пушачите глобално намалява с малки темпове, докато за България цифрите остават почти еднакви през последните години. Интересна е тенденцията у нас все повече жени да пушат, а делът на мъжете пушачи намалява.

– Продължава ли пушенето да бъде „модерно“ сред децата и подрастващите?

– За жалост тази мода все още се наблюдава сред децата и подрастващите. Промяната тук е във вида на цигарите – от обикновени тютюневи се превърнаха в електронни цигари и вейпове. За съжаление и контролът при продажба на тези устройства е доста занижен. Модата продължава и по мои наблюдения дори се засилва, особено сред момичетата, които според мен пушат повече в тази възраст от момчетата.

– Как мотивирате хората да откажат цигарите? Кои съвети „действат“ най-силно? И кои действия са най-ефикасни?

– Гледаме да мотивираме хората като им обясним обстойно и спокойно всички вреди, ползи и митове за тютюнопушенето. Не съдим и не се караме, а се стараем да разберем причините за пушене и дали пациентът има желание да откаже цигарите. Това е и най-важното условие – човек да иска сам да откаже цигарите. Ако това желание е налице, след това по-лесно се справяме заедно.

– Кои са най-странните оправдания от пушачи, които сте чували?

– Да започнем с най-честите, които са: “много стрес”, “навик”, “харесва ми мирисът на цигара”, “кафето как да си го пия иначе?”, “защото другите пушат” – последното ми е личен фаворит. Като най-странно бих определил оправданието на една дама на средна възраст, която беше започнала да пуши покрай пандемията от Ковид с обяснението, че цигарите я предпазват от вируса.

– Пациенти, които се успокояват, че са преминали на „по-безвредни“ устройства от типа на вейпове, системи за нагряване на тютюн, трябва ли да бъдат спокойни? Безвредни ли са те наистина?

– Ние като пулмолози ще кажем, че безвредно няма. Единственият начин да не увреждаме белият си дроб е като не пушим. Ако все пак не могат да откажат цигарите е добре да се преглеждат редовно профилактично при лекар.

– Имате ли бивши пушачи за пример, хора, които могат да мотивират останалите?

– Имаме доста примери за бивши пушачи, които успяха да се преборят с тази зависимост и нямат желание дори да погледнат цигара. Най-пресен спомен имаме с млада и активна пациентка с бронхиална астма, която пушеше по две кутии цигари на ден. Тя през ден получаваше асматични пристъпи и се налагаше поставянето на сериозни дози кортикостироиди за овладяване на положението. След като й се наложи да пролежи двукратно в нашето отделение и след хиляди молби, тя ги отказа. Оттогава не е получавала асматични пристъпи, задухът й силно намаля и отново е активен човек.

– Разбрахме, че сте изследвали цялата Плевенска филхармония. Какво провокира музикантите да ви посетят? – Музикантите на духови инструменти по принцип са предразположени към хронични белодробни заболявания, поради това, че работят постоянно с въздуха и белия си дроб. Освен това се оказа, че голяма част от тях са пушачи. След като разбраха за кампанията се свързаха с нас и ние с радост откликнахме. За щастие не открихме нещо притеснително при тях и още дълго време ще ни радват с музиката си.

Подобни новини

Back to top button