Забавления

Тази вечер в Рибен е откриването на фестивала „Орел на Дунава“

Тази вечер, 14 юни на колодрума колодрума в село Рибен, община Долна Митрополия ще бъде открито 18-ото поредно издание на Фестивала за античното наследство „Орел на Дунава“. За първи път събитията в него ще са на две места в област Плевен – колония „Улпия Ескус“ край село Гиген и римския кастел „Ад Путеа“ при село Рибен, от 14 до 16 юни.

Официалното откриване е обявено за 20:00 часа, с представяне на групите за възстановки, като се очаква да се съберат около 120 реенактори от България, Румъния, Италия, Англия и Сърбия. През деня в програмата на фестивала е включен симпозиум на научните открития в региона под наслов „Дунав – люлка на култури“, който ще се проведе в посетителския център на „Ад Путеа“. Ще има ателиета за малките фенове на историята и демонстрации на ястия от античната кухня.

През следващите два дни фестивалът ще е изцяло на „Улпия Ескус“ при село Гиген, където ще бъде организиран римски походен и варварски лагери, ще се провеждат игри, конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия, различни демонстрации, ще се представят възстановки на гладиаторски игри и голямата битка между варвари и римляни в лимеса на Истър. В неделния ден посетителите отново ще могат да разгледат двата лагера, както и да се включат в различни ателиета и работилници. В рамките на фестивала ще бъде връчена и наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство.

Пълната информация за програмата на фестивала можете да видите ТУК.

Подобни новини

Back to top button