ПолитикаПраво

Oще не е готова експертизата на вещите лица, които броиха повторно бюлетини от избора за Общински съвет в Плевен

Все още не е готова експертизата на трите вещи лица, които извършиха оглед и преброиха повторно бюлетини от над сто избирателни секции от избора за общински съветници в Плевен. Това стана известно днес по време на заседание по делото в Административния съд в Плевен.

Очаква се експертизата да бъде представена на следващото заседание по казуса, насрочено за 23 юли от 10:30 часа. Съдията по делото Даниела Дилова разпореди Община Плевен да предостави за следващото заседание видеозапис от преброяването на бюлетините, което се извърши в Актовата зала на местната администрация. Също така разпореди записът да бъде съхранен до приключване на делото с влязъл в сила съдебен акт.

Припомняме, че казусът за повторно преброяване на бюлетини възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу Решение 226-МИ от 30 октомври 2023 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен. С него са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите. 

По първото дело срещу решението на ОИК–Плевен бе разпоредено преброяване и оглед само на недействителните бюлетини. Решението на Административния съд в Плевен потвърди това на ОИК. То бе обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна за ново разглеждане от друг състав на плевенския административен съд. Той разпореди оглед и повторно преброяване на бюлетините от над сто секционни избирателни комисии от избора за общински съветници. 

При повторния оглед на бюлетините бяха ангажирани три вещи лица, които да изготвят съдебно-техническа експертиза. 

БТА

Подобни новини

Back to top button