Проблеми

Собственици на фотоволтаични централи организират национален протест край Плевен

Собственици на фотоволтаични централи (ФЕЦ) организират национален протест край Плевен на 26 юни. Той ще се състои от 09:00 часа на главен път София – Русе (детелината при село Ясен). Очаква се пътят да бъде затворен за 20 минути, съобщи за БТА Велин Богданов, един от организаторите на протеста.

Причина за недоволството е влязлата в сила Методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия. Според собствениците на ФЕЦ тя е довела до екстремни цени за балансиране на електрическата енергията, обрича на фалит сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), води до застрашаване на финансовата сигурност на пазара и сигурността на цялата енергийна система.

„Появи се такса „балансиране“, която е почти колкото цената на произведената енергия и дори по-висока. Примерно фактурираме енергията на 100 лв. за мегаватчас, а ни пускат фактура за балансиране от порядъка на 90 и 105 лв. за мегават. В някои случаи дори имаме да даваме“, коментира Богданов. 

„Проблемът е в новата методика на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за изчисляване на небаланса, която е в сила от един месец. Искаме да ни бъдат възстановени сумите от този месец“, каза още Богданов. Много хора са изтеглили кредити, за да построят фотоволтаичните си централи и сега няма с какво да ги покрият, допълни той. 

Според него голяма част от собствениците на фотоволтаични централи са изправени пред фалит. 

Очаква се в протеста да се включат собственици на ФЕЦ от цялата страна, има създадена организация чрез група в социалната мрежа „Фейсбук“. Ако не бъдат чути исканията на протестиращите, те са готови да изразят недоволството си пред КЕВР. Подкрепа заявяват и собственици на вятърни електроцентрали. Очаква се на главния път София – Русе край Плевен да се съберат около 1000 протестиращи.

Собствениците на ФЕЦ са подготвили жалба, адресирана до министъра на енергетиката, КЕВР, Комисията по енергетика при 50-то Народно събрание, Електроенергийния системен оператор, в която настояват за спешна намеса при създалата се ситуация. 

БТА

Снимка: Pixabay

Подобни новини

Back to top button