ОбществоПраво

Районен съд – Плевен отбеляза Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Районен съд – град Плевен отбеляза при огромен интерес Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Датата е избрана с решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации през далечната 1987 година. Това е и денят, в който всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

Районен съд – град Плевен винаги е проявявал грижа и отговорност към младите хора. А ефективният отговор на този световен проблем – проблемът с наркотиците, изисква приобщаване и общи действия на всички отговорни институции – на правосъдието, на здравеопазването, на социалните услуги, на правоохранителните органи, които трябва да работят ръка за ръка, отбелязват от съда.

Именно затова днес Районен съд – Плевен организира поредица от беседи, съвместно с Районна прокуратура – Плевен в лицето на Административният ръководител на Районна прокуратура – прокурор Владимир Радоев, д-р Людмил Тумбев – психиатър, Стела Михайлова – психолог към Център за обществена подкрепаи ст.инспектор Нина Кунова от БНТЛ към ОД на МВР- Плевен.

Инициативата се проведе в Съдебната палата на град Плевен в препълнената зала №3, като начало на беседата бе дадено от Председателя на Районния съд – съдия Вера Найденова. Пред множеството младежи от различни плевенски училища, които присъстваха в залата,съдия Найденова заяви, че повишаването на информираността у младите хора, техните родители и широката общественост за влиянието на различните видове психоактивни вещества и опасностите за живота и здравето на употребяващите, е ключов в процеса на превенцията. А на първо място целта на превенцията е освен да се предотврати употребата на наркотични вещества, но също така и да се забави започването, да се намали употребата и да се предотврати ескалация на проблемна употреба.

Днешната инициатива беше и своеобразен край на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2023/2024 година, като Районен съд – Плевен ще продължи и за в бъдеще с провеждането и на други инициативи в помощ и подкрепа на младите хора от град Плевен. 

Подобни новини

Back to top button