Култура

Културен афиш в Плевен за първата седмица на юли

ФЕСТИВАЛ ЗА КУКЛЕНО ИЗКУСТВО ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ „ШАРЕНО ПЕТЛЕ“

       Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“ започва на 04 юли в Плевен, и тази година в продължение на пет поредни дни до 08 юли, са включени представления за най-малките (над 2 години), представления за фамилна аудитория, за възрастни, разнообразни творчески ателиета, представяне на книга, изложба, цирково представление и др. На сцените на плевенския театър и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата страна, както и от Гърция, Испания, Босна и Херцеговина.

       На 04 юли (четвъртък) фестивалът започва в 11.00 ч. с представлението „Светлинка“ за най-малките – над 2 години, на Столичен куклен театър, представлението ще бъде играно отново от 16.00 ч.

       За 17.30 ч. е насрочено официалното откриване на фестивала, след което ще е представянето на книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова и изложба на турската сценографка Айтен Огуджу.

       От 19.00 ч. програмата продължава с „Аз, душата“ – представление за възрастни на ДКТ – Бургас.

05 юли (петък)

10.00 ч. – Парк на Регионалния исторически музей – „Цирк Мираж“ на ДКТ – Видин, представление за деца

16.00 ч. – в театъра – Крилато ателие с Галя – Творческо ателие за деца с Галина Савова

17.30 ч. – ДКТ, Камерна сцена – „Храбрият малък шивач“ на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, представление за деца

19.00 – ДКТ, Голяма сцена – „Майстора и Маргарита“ на ДКТ – Сливен, представление за възрастни

06 юли (събота)  

10.00 ч. – парка на РИМ – „Кучето, което…“ на ДКТ – Русе, представление за деца

16.00 ч. – в театъра – Творческо ателие “Жабче” за деца с театър “Арт ленд”

17.30 ч. – ДКТ, Камерна сцена – „Жираф“ (Гърция), представление за фамилна аудитория 6+

19.00 ч. – ДКТ, Голяма сцена – „Парченце от луната“ на ДКТ – Стара Загора, представление за фамилна аудитория 6+

07 юли (неделя)  

10.00 ч. – Парк на Регионалния исторически музей – „Грозното пате“ на ДКТ Враца, представление за деца

16.00 ч. – в театъра – Творческо ателие „Пчела” за деца с театър „Арт ленд”

17.30 ч. – ДКТ, Камерна сцена – „Храбрият оловен войник” на Театър „Весел“, Велико Търново, представление за деца

19.00 ч. – ДКТ, Голяма сцена – „Геометрия на душата“ на Театро Плюс,

Испания, представление за възрастни

„ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ” С ОБЩИНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР

03 юли (сряда) – Общинският духов оркестър продължава да радва своята публика с поредица от концерти – всяка сряда, пред Центъра за работа с деца, начало – 20.00 ч. Следващите музикални вечери са на 10 юли и 17 юли.

ДКТ „ИВАН РАДОЕВ“

В Плевен до 3 юли продължава инициативата Международни театрални дни, в рамките на които е и театрален фестивал „Школа“. Фестивалът е академия, насочена към млади професионалисти, които са любопитни и търсещи. Участниците във фестивала ще имат възможност да видят интересни театрални спектакли, да участват в майсторски класове.

01 юли (понеделник) – КАЛИНАУСКО 6-2“ – Моноспектакъл на Ингеборга Дапкунайте, начало 19.00 ч.;

02 юли (вторник) – „Тартюф“ по Ж. Б. Молиер, начало 20.00 ч.;

03 юли (сряда) – „Чайка“ по А. П. Чехов, начало 19.00 ч.

НЧ „СЪГЛАСИЕ 1869“

       В читалището отваря врати Малка лятна балетна академия за всички деца над 4-годишна възраст, които мечтаят да научат основите на най-грациозния танц. Заниманията са всеки вторник и четвъртък от 10.00 до 11.00 часа в Балетната зала на читалището.

       Изисква се предварително записване на тел.: 064/82 42 42 и 0895 807777. Такса на посещение: 10 лв. /група се сформира при минимум 5 записани/.

       Дати със занимания: 2, 4, 9, 11, 16, 18, 23, 25 юли.

ПЛЕВЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

01 юли (понеделник) – От Плевен днес започва националното турне „Музикална магия“ с маестро Йордан Камджалов и солист Атанас Маринов – кларинет. Поради технически причини, концертът ще е в Зала „Катя Попова“ с начален час 19.00. В програмата ще бъдат изпълнени произведения на Чайковски, Сарасате, Бизе, Григ, Брамс, Монти, Щраус, Паганини.

05 юли (петък) – Камерен концерт „АРТИХАРМОНИЯ Family“, солисти: Евгени Ноев – цигулка, Татяна Майони – пиано, Анна София Майони – цигулка. Начало – 18.00 ч. в Арт център 1 в Градската градина

АРТ ЦЕНТЪР 1

03 юли (сряда) – изложба „Взаимодействие“ на Николина и Милен Джановски, откриване в 18.00 ч. Изложбата ще остане в Арт център 1 до 20 юли 2024 г.

ПАНОРАМА „ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ 1877“

02 юли (вторник) – пътуваща изложба „Родена край Одрин“. Историята на съвременната българска артилерия е представена чрез стендови модели и диорами на артилерийски системи на въоръжение в Българската армия през годините, включително ракетно въоръжение и бронетанкова техника. На откриването на изложбата ще научите още много любопитни подробности от авторите на изложбата – д-р Симеон Цветков и Стефан Стефанов от РИМ – Велико Търново. Откриване – 16.30 ч.

ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ – ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДЕЦА

От 01 до 31 юли 2024 г. в Център за подкрепа за личностното развитие – Център за работа с деца, гр. Плевен ще се проведат традиционните летни ваканционни дни. Инициативата, която е безплатна, дава възможност на малчуганите свободно да рисуват, спортуват, танцуват, пеят и творят.

РБ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

На 02 юли (вторник) в библиотеката отваря врати 15-ото издание на Детски летен университет „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“ за деца от 8 до 12 години. От 10.30 до 12.00 ч. в изложбената зала актрисата Мариета Калъпова от ДКТ „Ив. Радоев“ – Плевен и доброволци ще проведат „Детско театрино“ с музика, танци и театър за деца.

На 04 юли (четвъртък) от 10.30 до 12.00 ч. в Игротеката Славена Гергова, преподавател в образователен център, ще проведе „Бързочетец/Speed reader“ – двуезично занимание по четивна грамотност.

РБ „Христо Смирненски“ кани своите най-малки приятели и на Детско лятно кино в библиотеката, прожекциите са всяка сряда през месец юли от 10.30 часа в Арт зала, V етаж. Всички филми за озвучени на български. На 03 юли ще се прожектира „Търсенето на Немо“.

Подобни новини

Back to top button