Култура

Майя Ананиева е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО за 2024 година

Плевенската художничка Майя Ананиева, която е ръководител на арт школа „Колорит“, е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО за 2024 година – Sertificate of honor.

Наградата се присъжда от Световния институт за младежко изкуство – Център на ЮНЕСКО в град Троа, Франция, за изключителното представяне на арт школа „Колорит“ в международния конкурс за пластични изкуства „Семената на художниците от цял свят“. Тази година той е на тема „Олимпийските игри от Древна Гърция до съвременните игри, спортни таланти със споделени ценности“. За участие са изпратени 4500 творби на деца и младежи от 78 страни.  

Ананиева припомня, че най-високото отличие на конкурса „Наградата на ЮНЕСКО“ – почетен медал и сертификат, спечели тринадесетгодишната Пламена Захариева, а с отличие „Номиниран автор“ е удостоен седемгодишният Аристеидис Сиармпас, възпитаници на плевенската школа. 

Още пет деца от „Колорит“ са носители на наградата „Селектиран автор“. Други 67 малки художници от плевенската школа са отличени със сертификати, а техните творби ще бъдат съхранени в художествената библиотека „Спомени за бъдещето“ като художествено наследство на човечеството и свидетелство за културното богатство и креативност на младите хора по света. Те ще бъдат дигитализирани като съкровище, с възможност да бъде видяно от много хора по света в Световния институт за младежко изкуство към Центъра на ЮНЕСКО във Франция.

Подобни новини

Back to top button