НПО

В Левски деца се учиха на оцеляване в природна среда

„СОНИК СТАРТ“ реализира свой иновативен проект, част от лятната ваканционна програма на Центъра за обществена подкрепа и Център за настаняване на деца от семеен тип в град Левски. На 27 и 28 юни в парк „Крушунски водопади“ се проведе обучение „Оцеляване в природна среда“ на двадесет и три деца, участници в проекта. Водещ обучител беше доц. Борислав Александров, професионален планински спасител и водач, участник в българска експедиция на Антарктида, подкрепен от медицинско лице, педагог и психолози.

Проектът се базира на основните принципи и методи на работа, заложени в идеите на световното скаутство – обучение чрез действие, акцентиране върху неформалното образование, провеждане на дейности на открито в тясна връзка с естествената природна среда и взаимодействие на отделните членове на екипа.

По време на програмата децата се запознаха с различни полезни техники за оцеляване в природата: ориентиране в природна среда с уреди и без уреди; определяне на часово време и посоки по слънцестоенето; необходима екипировка и вещи от първа необходимост за оцеляване в природата; откриване и разпознаване на следи; правене на бивак, опъване на палатки и правилното им обособяване в зависимост от естестваната природа; оказване на първа помощ в планината; връзване на възли с въже; намиране на храна; катерене и спускане с въже; преминаване на препятствие, чрез ходене по въже; палене на огън по безопасен начин.

Участниците в скаутското приключение решаваха загадки, скачаха и лудуваха на воля сред природата и намериха нови приятели и хобита, споделят от „СОНИК СТАРТ“.

Подобни новини

Back to top button