ЕкологияКлиматСтраната

От ВиК – Плевен зоват за пестене на водата в жегата

Тома Белев направи карта на 232 населени места у нас без вода

Вследствие високите температури и трайното засушаване, увеличената консумация на питейна вода и най-вече ползването й не само по предназначение, се отчита значително намаляване на подпочвените води в област Плевен, съобщават от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Плевен в официалната си интернет страница. И допълват, че дебитът на водоизточниците в някои населени места е на критичния минимум. С цел да се осигури непрекъснато водоснабдяване за всички потребители, „ВиК“ ЕООД- Плевен призовава да се използва водата само за питейно- битови нужди, да не се разхищава и пилее!

От дружеството са изпратили писма до кметовете на населените места с намален дебит на водоизточниците за издаване на заповед за забрана на поливане, пълнене на басейни и миене на тротоари, тераси, МПС и други с питейна вода.

Към момента четири населени места в област Плевен са с обявен режим на водата. Това са селата Пелишат, Бръшляница и Стежерово. Водата се спира в определени часове на денонощието и в село Горна Митрополия.

В своя ФБ профил екологът Тома Белев е споделил карта с всички малки населени места в България, които в момента за на воден режим и публикува следното съобщение:

„Базата данни на селища с обявен и необявен режим на водата се допълва ежедневно. От тази сутрин са 232 населени места с над 140 000 жители. Това което забелязваме е, че ВиК и общините не обичат да обявяват воден режим и жителите просто остават без вода ритмично или неритмично през седмицата.

Картата се допълва ежедневно. Ако имате информация за допълване, моля пишете в коментар.

Задачата на първо място е, след като държавата не поддържа такава информация публично за да се разбере размера на проблема, все някой да го прави.

Моля, пестете водата за пиене, идват горещи и сухи дни.

Моля, не палете огън на открито, важно е да си опазим горите„.

Подобни новини

Back to top button