Общество

Три дни ще празнуват в град Левски

79 години Левски е град, но името Левски избират, за своето тогава малко село Караагач, преди 126 год. родолюбивите ни предшественици, информират от Община левски в навечерието на празничните дни.

С решение на Общински съвет – Левски от 1992 г., по предложение на ПК по култура и образование 18 юли, рожденият ден на Васил Иванов Кунчев, Апостолът на свободата, е празник на град Левски.

Празничната програма започва на 17 юли от 20.30 ч. с концерт на „The stаr tenors“ на сцената на Летния театър в гр. Левски.

За почитателите на класическата музика „The stаr tenors“Марио Николов, Стефан Петков, Георгиос Филаделфевс и Андрея Мирчев, Cимфoниeтa – Видин c диригент Петър Димитров ще представят най–популярните оперни и оперетни арии, италиански ĸaнцoнeти, френски и испански песни. Почитателите на класическа музика ще имат неповторимо преживяване с музикалните образци от световния теноров репертоар.Билети на касата на НЧ „Георги Парцалев -1901” в град Левски.

Празникът на град Левски на 18 юли ще започне в 10 ч. с тържествено издигне на знамената. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничен благослов за здраве и благоденствие.

Децата на град Левски ще поздравят домакини и гости, след което с гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски /гаров площад/ ще изразим своята почит и признателност към живота и делото на Васил Левски.

Вечерта, на 18 юли от 19:30 ч., на официална церемония ще бъде връчено Отличието „ЗЛАТНА МОНЕТА КУЛТУРА” на Община Левски за древно и уникално културно-историческо наследство и активна съвременна културна дейност от председателя на Съвета на европейската научна и културна общност Росица Златанова.

В чест на Инициативата Международно културно сътрудничество и в чест на Празника на град Левски, Съветът на европейската научна и културна общност и Клубът на българския културен и научен елит избират град Левски да бъде Почетен домакин на Официалната церемония за връчване на Отличието ЗЛАТНА МОНЕТА КУЛТУРА на :

Посолството на АЛЖИР в България, с Посланик Н. Пр. Месауд МЕХИЛА– за активна културна дейност и двустранен обмен;

Посолството на РЕПУБЛИКА СЛОВАКИЯ, с Консул г-жа Андреа Ваврикова – за образователен и културен обмен;

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ, с директор доц. д-р Бони ПЕТРУНОВА – за принос към българската история;

 ОБЩИНА ЛЕВСКИ – за древно и уникално културно-историческо наследство и активна съвременна културна дейност.

Празничната вечер ще продължи с концерт на Танцов ансамбъл „Средец”, най-старият фолклорен самодеен ансамбъл в България основан през 1937 година от Йордан Николов и отличен със златното отличие. Ансамбълът е носител и на много други отличия и награди, сред които орден “Република България” първа степен, орден “Св. Св. Кирил и Методи” първа и втора степен, почетен знак на София, “Златно колие” за участието си на фестивала в Дижон във Франция, “Златна брадва” от Закопане в Полша, златен медал от Картаген в Тунис и др.

На 19 юли от 9.30 ч. децата на град Левски ще празнуват на Спортния комплекс в град Левски. Празникът ще започне с музикален поздрав на децата от театралния състав при НЧ „Георги Парцалев-1901”. За любителите на автомоделния спорт ще има демонстрационно състезание по автомоделизъм с участието на Автомоделен клуб – Левски. Забавна зумба и състезание с тротинетки, рисуване на асфалт, сглобяване и пускане на хвърчила и награждаване предвижда празничната програма.

Вечерта, на 19 юли в 17 ч. ще бъде представена книгата „Юбилей на скъпите спомени“ от Емилия Маринова и Славка Рупчева с гост доц. Дора Нинова – герой от книгата, в лилавия салон на Община Левски.

Подбрани са любопитни спомени на учителката Славка Рупчева и доц. Дора Нинова както за училище „Крум Попов“ в град Левски, така и за селището.

Подобни новини

Back to top button