Начало Култура
24 Януари 2022 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 02 Септември 2021 16:20
Сряда, 01 Септември 2021 11:34
Вторник, 31 Август 2021 16:27
Вторник, 31 Август 2021 14:50
Вторник, 31 Август 2021 11:01
Вторник, 31 Август 2021 08:51
Понеделник, 30 Август 2021 22:05
Понеделник, 30 Август 2021 16:08
Понеделник, 30 Август 2021 15:22
Понеделник, 30 Август 2021 11:32
Понеделник, 30 Август 2021 11:23
Петък, 27 Август 2021 15:22
Петък, 27 Август 2021 09:10
Петък, 27 Август 2021 09:05
Петък, 27 Август 2021 09:00
Четвъртък, 26 Август 2021 18:00
Четвъртък, 26 Август 2021 16:45
Четвъртък, 26 Август 2021 14:58
Четвъртък, 26 Август 2021 12:06
Четвъртък, 26 Август 2021 11:19
Четвъртък, 26 Август 2021 10:50
Четвъртък, 26 Август 2021 10:15
Четвъртък, 26 Август 2021 10:00
Четвъртък, 26 Август 2021 09:15
Четвъртък, 26 Август 2021 09:10
РЕКЛАМА
Култура
Цвета Кацарова е новият директор на галерия „Илия Бешков” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 27 Август 2021 15:22
Cveta KacarovaЦвета Евлогиева-Кацарова е новият директор на Художествената галерия „Илия Бешков” в Плевен след проведен на 25 август конкурс за длъжността, информира пресцентърът на Община Плевен. Председател на конкурсната комисия беше Директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Плевен Стефка Григорова, членове – Васил Василев – член на НС на БАРОК; Ваня Иванова – директор на Регионалния исторически музей – Монтана; д-р Володя Попов – директор на Регионалния исторически музей – Плевен; Емилия Зорнишка – директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен; Катрина Колева – ст. експерт в отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства” в Министерството на културата; представителите на синдикатите „Подкрепа” и КНСБ -  Кирил Бинев и Янчо Андонов; Владислав Сотиров – Директор на Дирекция „Човешки ресурси”, и Людмил Добрев – началник-отдел „Бюджет”, в Община Плевен.
След защита на концепция за развитието на ХГ „Илия Бешков” и събеседване с членовете на комисията Цвета Кацарова получи 371 от максималния брой точки 450, с което надвишава изискуемите 60 %, удовлетворявайки изискванията за заемане на длъжността „директор” на галерията.
Цвета Евлогиева-Кацарова е завършила Средното художествено училище за приложни изкуства в София, а впоследствие – Националната художествена академия, специалност „Изкуствовед”. Автор е на дисертация на тема „Художественото оформяне на ръкописите от Софийското книжовно средище ХV-ХVІ век”, защитава докторат през 2014 г. в катедра „Изкуствознание” при Националната художествена академия. Има множество специализации и публикации. Участвала е в подготовката на значими изложби в Националния исторически музей, където работи като уредник, а впоследствие – главен асистент в отдел „Изкуствознание, етнография и интердисциплинарни изследвания”. Изпълнявала е редица проекти, сред които организацията на изложбата „Шедьоври на църковното изкуство от България” в Държавната Третяковска галерия в Москва. От ноември 2020 г. Цвета Кацарова работи като главен уредник в ХГ „Илия Бешков” – Плевен.
 
Масово тестване в училище - само при поне 90% съгласни родители Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 26 Август 2021 18:00
uchenici s maskiУчениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни. Тестването в училище е записано като препоръчителна мярка в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които министерството на образованието (МОН) публикува днес, съобщи пресцентърът на министерството.
След решение на педагогическия съвет и в координация с Регионалната здравна инспекция безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти. Правилата за работа в условия на пандемия бяха разработени от МОН и съгласувани със здравното министерство и социалните партньори.
Всички ученици трябва да носят маски - това също е записано взадължителните мерки за намаляване на риска от инфекцията и важи при обявена извънредна епидемична обстановка.
Освен за малките ученици училищата ще положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки.
Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда, уточнява пресцентърът на образователното министерство. Практическото обучение на учениците в дуална система на обучение в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини от страна на работодателя, ученика или негов родител (настойник), както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.
При невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, наложена от обективни обстоятелства в съответните професионални паралелки или от страна на работодателите, може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.
При невъзможност на работодателя да продължи обучението в реална работна среда по обективни причини - например свиване на дейността, съкращаване на наставници, фалит - практиката ще се организира временно в учебно-производствените бази на училищата.
 
В новоприетия випуск в Долна Митрополия за първи път близнаци ще се обучават за летци Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 23 Август 2021 12:11
VVVU nov vipuskНа 22 август 2021 година 45 първокурсници курсанти, от които 7 девойки, се присъединиха към овладяващите авиационните науки, съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Те ще се обучават в редовна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен „ бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по шест специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.
Единствените свободни места, които са останали, са в специализация „Летец-пилот“. Причината е не поради липса на кандидати, а поради проблеми със здравословното им състояние, констатирани при прегледите от Авиолекарската комисия във ВМА.
В класното „Летец- пилот“ за първи път ще се обучават братя близнаци - Георги и Станислав Чолеви от Казанлък. От седемте момичета две са в специализация „Летец-пилот“, по едно в „Ръководител на въздушното движение“ и „Летищно осигуряване“ и три - в Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“.
Първокурсниците преминаха през задължителния тест за COVID-19 благополучно. Запознаха се обстойно със съдържанието и подписаха договорите си за обучение и служба в Българската армия. Преминаха и през инструктаж по безопасни условия на труд. Бяха настанени в стаите си и получиха полагащото им се военно облекло.
Родителите и близките на курсантите имаха среща със заместник- началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ по професионалното образование и международното сътрудничество полковник Андриян Колев и началниците на катедри полковник доц. д-р инж. Любомир Митов - „Авиационна техника и технологии“, полк. доц. д-р инж. Стефан Билидеров - „Електротехника, автоматика и информационни технологии“, полк. доц. д-р инж. Димитър Димитров - „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“, главен асистент д-р Милен Митков - „Авиационен мениджмънт“, майор асистент Ангел Ангелов - „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“. На срещата бе и деканът на факултет „Авиационен“ доц. д-р инж. Даньо Лалов.
Интересуващите се бяха запознати с основните моменти от обучението и
спецификата на всяка от специализациите, както и с условията за живот във възраждащата се авиационна Алма матер.
След раздялата си с родителите, първокурсниците вече с военна униформа, също се срещнаха с представителите на командването и профилиращите катедри.
На 23 август те ще бъдат представени и пред колегите си от втори до пети курс, с което ще бъде поставено началото на новата учебна година.
На 1 октомври предстои те да положат военна клетва, а на 4 октомври официално ще бъде открита учебната 2021/2022 г.
Последно променен на Понеделник, 23 Август 2021 14:15
 
Първо място за Медицинския университет в конкурс, посветен на Европейската седмица в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Август 2021 16:58
MU nagrada 19Медицинският университет в Плевен завоюва Първа награда във възрастова група 19+ в конкурс, обявен от Центъра за развитие на човешките ресурси по повод на Европейската седмица в България, съобщават от Университета.
Националната инициатива, чиято цел е да популяризира общоевропейските ценности, се проведе в периода 9 – 17 май 2021 г. Кампанията бе организирана от Националното звено за координация по дейност eTwinning за България с подкрепата на Програма „Еразъм+“, Програма „Европейски корпус за солидарност“, дейностите Европас – България, Еврогайдънс – България, Евридика – България, Евродеск – България и ECVET. Основните критерии, по които бяха оценявани кандидатурите, са: иновативност, актуалност, участие на обучаемите, мащабност на дейностите, резултати/въздействие.
В конкурса взеха участие 38 институции от цялата страна. Те отбелязаха Европейската седмица в България чрез разнообразни, креативни форми на участие – викторини, дискусии, конкурси, изложби, беседи, презентации, рисунки на асфалт, онлайн игри, изработка на плакати, стартиране на нови еТwinning проекти, онлайн уроци, дискусионни форуми. В тях участниците разказваха за историята на Европейския съюз, за новите предизвикателства пред Обединена Европа, за общоевропейските ценности, които създават единство, сътрудничество, солидарност.
Медицинският университет в Плевен се включи активно в кампанията с поредица от събития. Със съдействието на Регионалния академичен център – Плевен бе представена пътуващата изложба „Българският принос в културно-историческото многообразие на обединена Европа“ (Из художествено-документалното наследство на БАН). Съпътстваща дейност беше викторината „Познаваш ли Европа?“, в двуезичен вариант - на български и на английски езици. Създадена от доц. Теодора Вълова, състезателната игра съдържа любопитни и малко известни исторически факти за Европейския съюз. Отговорилите правилно на въпросите студенти и средношколци получиха награди.
В проведената „Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен“ участваха български и чуждестранни студенти от специалност „Медицина“. От Медицинския колеж в Плевен присъстваха бъдещите медицински лаборанти, помощник-фармацевти и медицински козметици. По покана на организаторите към честванията се присъединиха и средношколци от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, специалност „Изпълнител на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“. Гимназията е партньор на висшето училище.
Събитието привлече и много преподаватели: член-кор. проф. Григор Горчев, Директор на научноизследователския институт на МУ-Плевен, Почетен ректор на университета; проф. Добромир Димитров, Ректор на МУ-Плевен, доц. Е. Бързашка, Медицински колеж - Плевен; доц. Т. Вълова и преподаватели от различни факултети.
Дейностите, проведени в Медицински университет - Плевен, бяха присъединени към проявите на европейско ниво, случили се до 30 май в България в рамките и на Европейската младежка седмица. Картата на събитията можете да се види тук: https://europa.eu/youth/week_bg. На интерактивната карта на Европа те могат да се открият като се използва търсачката по държави и възрастова категория – 19+.
Последно променен на Вторник, 17 Август 2021 19:02
 
(допълнена) Първият учебен ден за първокласниците по възможност навсякъде ще е присъствен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 25 Август 2021 11:37
uchilishten zvanecМинистерството на образованието и науката прави възможното всички първокласници да празнуват първия си учебен ден в двора на училището. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, който обсъди Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка. Да попречи може само тъмночервеният сценарий, при който 14-дневната заболеваемост надхвърля 500 на 100 000 души на областно или национално равнище.
МОН ще се съобрази с указанията на Министерството на здравеопазването за корекции в първоначалния вариант на насоките. Сред най-важните от тях са задължителното носене на маски от всички възрастни, независимо дали са ваксинирани или не, както и минаването към обучение от дистанция при 10% заболели ученици.
Как ще започне учебната година на 15 септември все още е рано да се каже, подчерта министър Денков. Това ще зависи от нивата на разпространение на заразата към онзи момент. „Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на училището и възможностите за спазване на противоепидемичните мерки“, каза министърът.
В сряда пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков съобщи, че маските стават задължителни за всички ученици и за децата от предучилищните групи на детските градини, ако заболеваемостта не е в зелената зона. Това означава, че при над 100 болни на 100 хил. децата над 6 г. ще са постоянно с маски в училище.
Ще има възможност за осигуряване на безплатни тестове за COVID-19. Те ще се използват за ученици с първоначални симптоми, а при съгласие на родителите в дадено училище - и за тестване на всички ученици.
След заседанието на МС в сряда проф. Николай Денков уточни, че окончателният вариант на COVID плана на МОН ще бъде публикуван в четвъртък.
Министър Денков напомни, че миналата година нито едно училище не е достигнало до 10% заразени ученици - граница, след която се минава на дистанционно обучение. И определи това за разумна граница за въвеждане на дистанционно обучение.
Както многократно беше обяснявано, през предстоящата учебна година ще бъде приложен локален подход при преминаване към дистанционно обучение. Като ще се търси максимално присъствие в отделните училища, независимо от заболеваемостта в страната. Подходът изисква сложна организация, тъй като образователното министерство трябва да следи всеки ден заболеваемостта в над 4100 училища и детски градини. Ключово е също в каква зона се намира съответното учебно заведение.
Последно променен на Сряда, 25 Август 2021 14:35
 
В областта три са вече “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 19 Август 2021 15:40
zaedno v chas2В Професионална гимназия по земеделие “Стефан Цанов” в Кнежа ще разработват и прилагат нови практики за преподаване и управление с програмата “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. С което “Училища за пример” в областта става три - заедно с ОУ "Антон Страшимиров", Бохот и Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, Плевен.
Училището в Кнежа е част от втория випуск на програмата “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. В новия випуск на програмата влизат 27 училища от 18 области и 21 населени места. Те са избрани от 99 кандидатури на училища от цялата страна, които комисията по подбор оцени като много силни.
Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Новите училища се присъединяват към още над 20 училища, които продължават развитието си във втората си година на програмата.
С новия випуск “Училища за пример” започва работа за първи път освен в област Ловеч - ОУ "Христо Ботев" в Брестница, и в региона на Русе, Силистра, Монтана, Кюстендил и Сливен. По този начин програмата разширява обхвата си до 27 области в цялата страна заедно с училищата от първата година.
Новите участници в програмата са с още по-разнообразни като профил на училищата. В новия випуск има две начални училища, 14 основни, 3 средни училища, 4 професионални гимназии, две математически, една търговска гимназия и едно спортно училище.
“Разнообразието от профили на училища и броя на екипите, които ще се включват в обучението ще позволи още повече споделяне на опит, добри практики и откриване на пътя към истинско училище за пример, в което цялата училищна общност работи заедно за успеха на учениците, независимо от даденостите на средата”, споделя Ивелина Пашова, ръководител на програма “Училища за пример”.
„Училища за пример“ е двугодишна програма за професионално развитие на цели училищни екипи и се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по част от конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата започна през есента на 2020 г. и е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час“.
Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи.
 
Президентът е издал указ за награждаване на Пелин Пелинов с орден "Св.св. Кирил и Методий" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 13 Август 2021 11:54
Pelin PelinovПрезидентът на Република България Румен Радев издаде Указ № 201, с който награждава плевенския писател и драматург Пенчо Пенчев Линов /Пелин Пелинов/ с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, информира пресцентърът на Община Плевен. Отличието е за особено значимите заслуги на Пелинов в областта на културата и изкуството.
Предложението за награждаване е на Министерството на културата. Пелин Пелинов е писател, театрален специалист, юрист, драматург на Народния театър „Иван Вазов“, председател на Творческия фонд на СБП и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Един от основателите на театър „Сълза и смях“, основател на фондация „Пелин Пелинов“, която ежегодно връчва награда за най­-добър български роман. Пенчо Линов е съветник в Общински съвет – Плевен през мандата 2003 - 2007 г. През 2017 г. за изключителен принос към българската култура Пелин Пелинов получи награда от министъра на културата - почетен знак „Златен век“ огърлие.
Връчването на държавната награда орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството е израз на висока чест и уважение към неговите изключителни заслуги за развитието на българската литература и театър, уточняват от Министерството на културата.
С Решение № 1303 на Общински съвет – Плевен, от 2011 г. Пелинов е обявен за „Почетен гражданин на Плевен“.
Пенчо Линов е роден на 26.03.1936 г. в плевенското село Върбица. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Автор е на много театрални и телевизионни произведения, на документално-исторически романи.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 610
Фейсбук коментари
Сподели статията
Реклама
ВСИЧКО ПО ТЕМАТА
Седмичен рейтинг

RSS емисии
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Новини от Плевен