Начало Култура Изкуство Писателят Пелин Пелинов: С пенталогията си за войните “измих очите” на родната белетристика
16 Май 2021 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 15 Май 2021 16:01
Събота, 15 Май 2021 15:57
Събота, 15 Май 2021 09:51
Събота, 15 Май 2021 09:46
Събота, 15 Май 2021 09:31
Петък, 14 Май 2021 14:44
Петък, 14 Май 2021 14:07
Петък, 14 Май 2021 12:40
Петък, 14 Май 2021 11:25
Петък, 14 Май 2021 09:14
Петък, 14 Май 2021 08:48
Четвъртък, 13 Май 2021 16:25
Четвъртък, 13 Май 2021 14:46
Четвъртък, 13 Май 2021 12:14
Четвъртък, 13 Май 2021 09:03
Сряда, 12 Май 2021 18:20
Сряда, 12 Май 2021 17:04
Сряда, 12 Май 2021 12:28
Сряда, 12 Май 2021 11:26
Сряда, 12 Май 2021 11:12
Сряда, 12 Май 2021 10:00
Сряда, 12 Май 2021 09:55
Сряда, 12 Май 2021 09:50
Сряда, 12 Май 2021 09:45
Сряда, 12 Май 2021 09:40
РЕКЛАМА
Писателят Пелин Пелинов: С пенталогията си за войните “измих очите” на родната белетристика Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Петък, 09 Април 2010 14:42
Пелин Пелинов е завършил през 1954 г. Плевенската мъжка гимназия с пълно отличие. През 1959 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а през 1965-а - ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи като юрисконсулт и театрален специалист към Комитета за култура. В продължение на 12 години е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Става един от основателите на театър „Сълза и смях”.
Автор е на документално-историческите романи „През пепелищата“ (1997), „Независима България“ (2002), „Напред, на нож!“ (2005). Пелинов пише 30 театрални пиеси, между които „Горещо лято“, „Ивайло или нощта на късите ножове“, „Геройският знак“. Автор е на телевизионните поредици „Освобождението“, “Съединението“, „Процесът Стамболийски“.
На 26 март писателят навърши 74 години. Подарък му е наскоро излязлата трета книга - “Крушението”, от поредицата “Възход и падение”. До дни на пазара трябва да се появи четвъртият том от пенталогията - “Под свити знамена”. През юни в издателството ще влезе и последната, пета книга, озаглавена “Катастрофа”. Тя ще се появи на пазара в началото на следващата година.
Пенталогията той пише в родното си село Върбица, където се върна преди десетина години, специално за да твори на тишина, далеч от градския шум и суета.
Днес в Регионалния исторически музей в Плевен е премиерата на “Крушението”.

- Бай Пелине, от писателство днес печели ли се?
- Никак. Сега се мъча да събирам пари за четвъртата книга, никой не дава.
- Имаш своята Ясна поляна  Върбица.
- Вече я имам. Отначалото говорех на шега, разбира се и сега го говоря на шега, да не стана смешен. Но дълбоко го вярвам. И ще стане.
- А ясна мисъл? Имам предвид - яснота за бъдещето на България, за нашето време, за това, учим ли се от историята и ще ни бъде ли?
- За бъдещето на България не съм съвсем сигурен, тъй като сме малка нация и нищо не зависи от нас. А пък политиката ни е много слаба. Това още от войните, които описвам в пенталогията си, пролича - войниците и офицерите на фронта печелят битките, а пък дипломацията ни е много слаба. Печелим битките, войните - губим . И царят, който се преструва на най-тънък и голям дипломат, се оказа един лаик. Не може. Политиката е умението да предвиждаш и то доста напред да предвиждаш, издълбоко я изучих покрай ровенето в историята. Което значи да анализираш преди туй съотношението на силите. А Фердинанд и неговият оръженосец Васил Радославов не се довериха на обективната истина, а се повлякоха по своите вътрешни чувства и желания, което е много лошо, за нацията направо пагубно. А сме имали предложения и от другата страна - от Антантата, които не бяха по-лоши с оглед на националния идеал.
Тук има една тънка работа, която не се знае от масовия читател и от неспециалистите -

Фердинанд за всеки случай се осигурил с един таен  договор с германците, че ако загубим войната, ще го издържат

- Лично него?!
- Лично него те ще го издържат и ще му дадат много пари. И се оказа - аз съм го написал това в последната си книга, че той е взел към 30-40 милиона златни марки. След! Той се е осигурил, затова така смело се хвърли във войната. Преди туй една година се ослушва, а ония като му осигуриха бъдещето, скочи в огъня. Германците в това отношение ги бива - да купят някого. Обаче има още нещо, което не се знае - руската революция е купена от германците, също за 30-40 милиона марки. Това е идея на един белоруски широк социалист - Парвус, още от 16-та година. Тоя Парвус е идвал в България, направил му Георги Кирков общо събрание и той

говорил пред българските социалисти и им препоръчал да застанат на страната на Германия

Георги Кирков, за негова чест, казал, не, ние не можем да застанем срещу нашите освободители и ще останем неутрални. Германците обаче приемат идеята, прекарват Ленин с брониран вагон и той плаща, плаща! на хората, които атакуваха Зимния дворец на 7 октомври 1917 г. Това е описано в книгата на австрийската журналистка Елизабет Хереш “Купената революция”.
- Добре, какво печелят германците от тази “покупка”, те в крайна сметка губят Първата световна война?
- Те искат да извадят Русия от войната и успяват. А Германия губи войната след туй, тя е обречена да загуби. Другите са по-силни икономически, намесват се и САЩ.
- Но загубата на войната ражда Хитлер.
- Това е защото Клемансо и Лойд Джордж искаха да унищожат Германия, макар да им казваха, че така я превръщат във враг. Това е

късогледа политика

- Излиза, че най-големите умове, водачите на великите нации са допускали грешки и са донесли такива грандиозни нещастия на човечеството, а не са съдени за това.
- Абсолютно.
- И какво се оказва, че историята на човечеството е история на войните?
- А, не съвсем, има и периоди, в които става забъркване на кашата.
- Силно впечатление ми направи в един разговор по “Хоризонт” на 3 март одобрението на един от участниците за това, че преди много години историците в Германия и Франция се споразумели да изключат Френско-пруската война от учебниците, за да може правнуците на някогашните войници да не знаят, че дядовците им са се убивали.
- Не съм чувал за това, но според мен е твърде нелепо. Не вярвам, че Франция, която е смазана в тази война от 1870-71 г., се е съгласила. Не може този голям исторически факт да не се изучава. Оттук обаче аз ще скоча на друг факт, който се отнася за България. Българо-румънската война започва на 3 септември 1916 г. Нашите войски от Трета армия начело с ген. Стефан Тошев тръгват към Тулча, за 2 дена смазват Тутракан, за 1 ден - Силистра и отиват за Кубадин, това е на линията с Кюстенджа. Един месец стоят в окупация. Румънците, подпомогнати от четири руски дивизии, оказват съпротива. Тук ще отворя скоба да спомена, че Вазов пише стихотворение по този повод и в него във въображаем диалог пита русите какво правят, защо се изправят срещу нас, които са освободили веднъж с цената на много жертви, руските войници отговарят, че те се сражават не срещу България, а срещу Германия и Австроунгария. Ама, казва поетът - тука само български войници има! При великия Вазов няма компромиси - “Здравствуйте, братушки!”, но когато не “здравстват” е против тях... Пет дена през август от цяла Добруджа румънската власт събира 25 000 български мъже и ги изселва в Яш-Кишинев на лагери. И ето въпросът

а ние защо не изучавахме в училище този румънски геноцид?!

Да не си разваляме отношенията с Чаушеску и т.н. Глупост! Това съм го описал в последната си книга най-най-най-подробно.
- На какъв друг интересен факт се натъкна докато подготвяше книгите си?
- Когато побеждаваме в Балканската война и се подписва Лондонския мир, според който Турция е оттатък линията Мидия-Енос, а всичко друго е на съюзниците, тогавашния министър-председател Иван Евстратиев Гешов, тази дърта буржоазия, веднага си хвърля оставката. Защото е знаел какво ще настъпи след туй. А големия дипломат Савов, по това време председател на Народното събрание, става министър-председател и води Междусъюзническата война. Той не я води, той шикалкави и очаква руския цар да му помогне. Обаче Николай Втори толкова е мразел въжеиграча Фердинанд, че точно когато трябва да се произнесе, се качва на кораба си и отива във Финландия на разходка. Така започна войната, която загубихме. А какво прави Румъния?

В момента когато нашите отстъпват от Сърбия и Гърция, румънците прецапват Дунава и ни удрят в гръб

Всъщност те решават Междусъюзническата война. Идвайки в Добруджа и в центъра на Дунавската равнина, почва един грабеж, едно изнасилване.
- Как, в Плевен?
- В Плевен не влизат, но стигат до Божурица. Толкова брутално и турците не са действали. Всичко отнесли - зърно, стада. И не са имали никакво основание.
- В коя книга ще прочетем повече за това?
- В петата. Тя още не е отпечатана, но това вече съм го написал.
- Нека поговорим за мястото на българското офицерство в българската история.
- Това ми е любим въпрос. Много генерали присъстват в повествованието, мнозина са исторически личности. Главният герой в поредицата ми - Александър Бронзов, е измислен. Той става генерал, но само за една нощ и го убиват. Убиват го в драматичните дни на Войнишкото въстание. Тръгва да преговаря с войниците, защото бил убеден, че те ще го послушат. Но почват да стрелят зад него, не българските, а германски войници. Но това е измислицата. А истината за българските генерали е тази - това са били много качествени хора, образовани,  завършили военните академии в Русия, Италия, Франция и Белгия.

Доста талантливи стратези и военачалници сме имали

Генерал Фичев, Радко Димитриев, Стефан Тошев, Васил Кутинчев, ами двамата Вазовци - Георги Вазов, на когото се дължи превземането на Одрин, и Владимир Вазов.
- А сега имаме ли такива генерали?
- Как ще имаме, като не е имало война да се проявят. Във Втората световна война колко безсмислени жертви сме дали, тогава сме нямали генерали, партизани са водели войската.
- До кой период стига историята в книгите ти?
- До 3 октомври 18-та година когато царят абдикира и избягва.
- Избягва, ама с цял влак, пълен със скъпоценности.
- Да. И с пари, които са го осигурили абсолютно.
- И какъв е големият извод от грандиозния ти труд?
- Основният извод е, че България се бори за осъществяване на националния идеал, а той е обединение на племето - на Тракия, Македония и Добруджа. Води три войни, претърпява две национални катастрофи, а идеалът не е постигнат. Но има една друга тъжна работа - че Великите сили са били против. Те следват своите интереси и

своята политика, да разделят и постоянно да насъскват малките балкански държави да се бият помежду си

за да могат да ги държат в подчинение. В това число и Русия.
- Е, тогава може би е по-добре, че днес нямаме национален идеал.
- По едно време си мислех, че желанието да влезем в Европейския съюз е такъв. Но не може нещо така постижимо да е идеал. После си мислех дали не може да е борбата за демокрация. Дрън-дрън, и това не е. Но се замисли, че няма голям български писател, който да е посветил на националния идеал книга.
- Кой е в дълг към нацията - писателите или историците.

Писателите са в дълг, но сега, мисля, ще им измия очите

Поредица като моята обаче не може да се роди само с белетристичен талант, какъвто е имал Йовков, Димитър Димов, Талев. Трябва проучване, голямо ровене. Идеята за тази пенталогия се роди в главата ми в далечната 1967 г. Четиридесет години аз събирам материал. Току-що бях завършил ВИТИЗ и взех, че прочетох “Война и мир” за втори път. Това е най-голямата книга. И тогава си рекох, че и ний сме имали такива събития като Отечествената война на Русия срещу Наполеон. Ако ме питаш как го измислих този Бронзов, той е някакво, ама толкова далечно копие на княз Андрей Болконски, но толкова съм бягал от аналогии, че никой не може да познае. Княз Андрей е също военен, много обаятелен, не знам защо Толстой го уби толкова рано.
- Описанията в книгите ти са много кинематографични. Има ли надежда да се превърнат във филм? А защо не и сериал?
- Има надежда. Само че

трябват много пари, към 200 милиона

Засега ги няма. На софийското представяне дойде шефът на Генщаба генерал Симеонов, прочел първите ми две книги и затова и дошъл, похвали ме много. А Георги Йорданов ми каза: “Пелине, това е една тиха победа за теб, продължавай”.
Оная нощ се събудих в един часа и погледът ми попадна на книгата на Пузо “Кръстникът”. Разлистих я и се зачетох. Ами всичките тия мафии сега, включително в България, са изкопирани от дон Корлеоне и фамилия. Всички тези копелета откъде се научиха да правят пари, толкова ли са умни? А то се оказа, че те четат.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията